
Zadbaj o swoją odporność i zyskaj świetlistą skórę. Oto pokarmy bogate w witaminę C
Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który wpływa na lepszą odporność organizmu i wygląd skóry. To składnik, który poprawia krążenie krwi, zwalcza szkodliwe działanie wolnych rodników oraz regulują produkcję kolagenu. Niestety ludzkie ciało nie jest w stanie wytworzyć jej samodzielnie, ale można przyjmować ją w pożywieniu.
Piękna skóra i lepsza odporność: działanie witaminy C
Witamina C nałożona na twarz zwiększa jej świetlistość, wyrównuje koloryt oraz redukuje przebarwienia. Jest też znana z tego, że wzmacnia organizm i wpływa pozytywnie na budowanie odporności.
Spożywanie pokarmów bogatych w witaminę C pomaga zapobiegać oraz leczyć szereg schorzeń. Przyjmowanie odpowiedniej ilości wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu krwionośnego. Witamina C uszczelnia naczynia krwionośne, hamuje krwawienie dziąseł oraz przyspiesza gojenie ran. Pomaga także obniżyć ciśnienie krwi oraz cholesterolu. A dzięki działaniu antyoksydacyjnemu zwiększa odporność organizmu, dzięki czemu wirusy i bakterie są szybciej zwalczane przez organizm. Witamina C pomaga lepiej przyswoić żelazo, co również jest bardzo istotne w kontekście zwiększonej odporności.
Witamina C w jedzeniu
Warzywem, w którym występują spore ilości witaminy C jest papryka. Pamiętaj, że nie musisz ograniczać się wyłącznie do czerwonej odmiany. Możesz spróbować pomarańczową, żółtą, a nawet zieloną paprykę (mała szklanka pokrojonej w kosteczkę papryki zapewni Ci 150 mg witaminy C). Oprócz tego Twój organizm otrzyma także witaminę A, K i E, potas oraz kwas foliowy.
Według dietetyków te produkty spożywcze są najlepszymi afrodyzjakami
Najbardziej popularnym źródłem witaminy C są pomarańcze. Średniej wielkości owoc zawiera około 70 mg witaminy C. Możesz przygotować świeżo wyciśnięty sok, który wypijesz jako drugie śniadanie lub pokroić cytrusa na kawałki i zyskać zdrową przekąskę. A jedna porcja jarmużu (mała szklanka) to 85 mg witaminy C. To warzywo, które całkiem niedawno powróciło do łask. I bardzo dobrze, bo jest też bogatym źródłem witaminy A, K i kwasu foliowego. Możesz przygotować pyszną sałatkę z dodatkiem jarmużu, smoothie lub podpiec go w piekarniku i zyskać zdrowe i chrupiące chipsy.
Małe, zielone o intensywnym smaku brukselki to kolejne smaczne źródło witaminy C. Miseczka tych okrągłych warzyw zawiera aż 74 mg witaminy C. Świetnie sprawdzą się pieczone w piekarniku, obtoczone w bułce tartej lub dodane do zupy. Witaminę C znajdziemy też w pomidorach. A jak wiadomo to pyszny i wszechstronny pokarm, który smakuje świetnie o każdej porze dnia i w każdej możliwej formie. W jednym średniej wielkości pomidorze kryje się 80 mg witaminy C.
Jakie produkty wprowadzić do diety, aby odżywić mózg: oto idealna dieta dla mózgu
Witamina C odgrywa ważną rolę we wspieraniu układu odpornościowego, dlatego w codziennej diecie powinny znaleźć się brokuły. To zielone warzywo o charakterystycznym kształcie i zapachu pomoże również wesprzeć pracę układu trawiennego. Mała miseczka brokułów to około 90 mg witaminy C. Znajdzie się tam również sporo błonnika i potasu.