Wzmocnienie odporności to temat, który powraca do nas wraz z początkiem jesieni. Aby nabrać sił, zregenerować organizm i wzmocnić ochronę przed infekcjami warto wspomóc się naturalnymi sposobami. Przepis na złote mleko z dodatkiem kurkumy, miodu i cynamonu pomoże nabrać sił, poprawi nastój, a także złagodzi zgagę i niestrawności.

Zadbaj o dietę i dobre samopoczucie. Rozmowa z ekspertką o tym, co jeść w czasie koronawirusa i nie przytyć

Złote mleko – przepis:

1 szklanka mleka roślinnego

¼ łyżeczki zmielonego cynamonu

¼ łyżeczki zmielonej kurkumy

1 łyżka naturalnego miodu

Szczypta pieprzu

1 łyżeczka świeżego imbiru

Pół łyżeczki oleju kokosowego

Mleko roślinne oraz przyprawy i olej kokosowy umieść w małym rondelku. Podgrzej całość na małym ogniu i często mieszaj. Kiedy napój będzie ciepły przelej go do wysokiego kubeczka i dodaj miód. Znów dokładnie zamieszaj, a na koniec posyp delikatnie szczyptą cynamonu. Gotowe!

Złote mleko – dlaczego warto włączyć je do diety

Tak przygotowane złote mleko doda Ci siły, rozgrzeje organizm oraz pomoże poprawić trawienie. Dodatek kurkumy zapewni nie tylko piękny kolor, ale również zadba o wzmocnienie odporności. Przyprawa ta zawiera w sobie mnóstwo przeciwutleniaczy. Wykazuje również działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Dodatkowo poprawia krążenie krwi, dlatego jest idealnym rozwiązaniem na jesienne, chłodne wieczory.

Głównym składnikiem kurkumy, który dba o poprawę funkcjonowania organizmu jest kurkumina. Aby była przez nas lepiej przyswajalna, warto dodać do złotego mleka odrobinę czarnego pieprzu. A do przyrządzenia napoju najlepiej wybrać mleko kokosowe, ponieważ zawiera w sobie dużą ilość przeciwutleniaczy oraz witamin, m.in. C, E oraz witaminy z grupy B. To także cenne źródło potasu, fosforu, żelaza oraz magnezu.

Jeśli mamy pod ręką kardamon, również możemy dodać odrobinę do mleka. Przyprawa ta pomoże uregulować pracę jelit i wpływa korzystnie na procesy trawienne.

W składzie złotego mleka znajdziemy także mnóstwo innych przypraw. Cynamon zadba o właściwości antyseptyczne, a czarny pieprz zintensyfikuje działanie kurkumy. Z kolei imbir zadziała rozgrzewająco, a miód nawilży gardło oraz pomoże w zwalczaniu drobnych infekcji.