Anna Lewandowska zdradziła na swoim Instagramie przepis na podnoszącą odporność kawę. Ten napój doda nam energii, pobudzi nas i sprawi, że będziemy bardziej odporni na choroby. Przepis idealny na sezon grypowy!

Przepis na „złote mleko” – słodki sposób na jesienną chandrę i wzmocnienie odporności

Jesienne przeziębienia

Dla wielu z nas jesień jest trudnym okresem. Jesteśmy o wiele bardziej podatki na negatywne stany emocjonalne, a nasza odporność znacznie się osłabia. Wszystko przez o wiele mniejszą dostępność słońca oraz niesprzyjającą pogodę. Dlatego tak ważne jest, aby właśnie w tym czasie zadbać o swoje zdrowie psychiczne i fizyczne. Zadbaj o swoją dietę, aby była pełna witamin i pożytecznych składników odżywczych. Stosuj przyprawy, które swoim działaniem wspomagają nasz organizm. Anna Lewandowska zdradziła przepis na aromatyczną kawę, która natychmiast nas postawi na nogi i wzmocni nasz organizm! Podnosząca odporność kawa to świetny sposób na rozpoczęcie dnia. Przepisy na tego typu domowe produkty wzmacniające są genialną alternatywą dla suplementów diety.

Podnosząca odporność kawa

Anna Lewandowska zachęca do przyrządzenia prostego latte o złocistym kolorze z dodatkiem kurkumy, cynamonu i wanilii.

Kurkuma i cynamon to przyprawy, które królują na jesiennych stołach. Kurkuma uchodzi za naturalny środek przeciwzapalny i wzmacniający odporność. Hamuje namnażanie się wirusów oraz zapobiega chorobom bakteryjnym i grzybiczym. Natomiast cynamon ma działanie dezynfekujące, przeciwwirusowe i antybakteryjne. Rozgrzewa, przynosi ulgę w migrenach i bólach reumatycznych. W składzie kawy znajdzie się też olej kokosowy, który przyśpieszy metabolizm.

Przepis jest banalny! Przygotowanie takiej kawy nie zajmuje dłużej niż klasycznego czarnego naparu.

Syrop z czarnego bzu na wzmocnienie odporności. Prosty przepis na zdrowie

Podnosząca odporność kawa: przepis

400 ml mleka roślinnego

½ łyżeczki cynamonu

nasiona wanilii

1 łyżeczka oleju kokosowego

1 łyżeczka cukru kokosowego

1 łyżeczka kurkumy

1 filiżanka ulubionego espresso

Mleko ugotuj na wolnym ogniu. Dodaj cynamon, wanilię, olej kokosowy i cukier kokosowy. Po zagotowaniu przelej do blendera. Wsyp kurkumę i dolej espresso. Zblenduj i przelej do szklanki. Pyszny napój gotowy!