Ta obłędna, zdrowa sałatka nie tylko kusi swoim smakiem, ale także dostarcza obfitą dawkę omega-3. Cenne kwasy tłuszczowe są niezbędne dla pracy serca i mózgu. Połączenie ich z delikatnymi krewetkami tworzy idealny zestaw dla wszystkich, którzy cenią sobie pyszne jedzenie i dbają o stan zdrowia swojego organizmu.

7 powodów, dla których warto zapisać się na basen

Jak kwasy omega-3 wpływają na nasz organizm?

Prawidłowe funkcjonowanie organizmu zależy w dużym stopniu od właściwie skomponowanej diety, która pokryje zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze. Wiele osób błędnie wierzy, że tłuszcze oznaczają otyłość i podwyższony poziom cholesterolu, przez co eliminują je ze swojej diety. Prawda jest jednak taka, że nie wszystkie lipidy są złe i szkodliwe. Wielonasycone kwasy tłuszczowe omega-3 to zdrowe tłuszcze, które spożywane w odpowiedniej ilości, przyniosą naszemu organizmowi wiele korzyści. Pomagają one między innymi regulować ciśnienie krwi, zmniejszać ryzyko wystąpienia zakrzepów i poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych.

Kwasy omega-3 są istotne nie tylko dla zdrowia organizmu, ale także dla naszej urody. Wzmacniają one barierę hydrolipidową skóry, chronią przed atopowym zapaleniem skóry, a nawet trądzikiem! Wynika to z przeciwzapalnych właściwości kwasów omega-3. Zwiększają one też płynność sebum, dzięki czemu zostaje zmniejszone ryzyko zatykania porów.

Te tłuszcze zapobiegają również zaburzeniom keratynizacji, odpowiadając tym samym za zdrowe i mocne paznokcie. Co więcej, kwasy omega-3 chronią przed wypadaniem włosów, wpływają pozytywnie na nawilżenie skóry głowy i zapobiegają łuszczeniu się.

Sałatka bogata w kwasy omega-3

Składniki:
• 60g szpinaku
• 420g ziemniaków
• 100g czerwonej cebuli
• 35g kukurydzy konserwowej
• 180g marchewki
• 200g krewetek blanszowanych, oczyszczonych
• Przyprawy: oregano, pieprz ziołowy, sól

Sos:
• 50g majonezu light
• 5g sosu Sriracha
• Oregano, pieprz, sól, czosnek granulowany
• Sok z cytryny

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki i marchew kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy je do miski, dodajemy oliwę i przyprawy.
2. Pieczemy w piekarniku w 190 stopniach przez 30 minut (termoobieg góra-dół).
3. Do pieczonych warzyw dodajemy cebulę pokrojoną w paski i pieczemy całość jeszcze około 10-15 minut.
4. Krewetki podsmażamy na oliwie z oliwek, po 5 minut z każdej strony.
5. Z podanych składników przygotowujemy sos. Doprawiamy go do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i oregano.
6. Do miski przekładamy po kolei: szpinak, pieczone warzywa, krewetki i kukurydzę.
7. Sałatkę polewamy przygotowanym wcześniej sosem.

Smacznego!