Koronawirus wywołuje panikę na całym świecie. Podstawowe zasady unikania zakażenia wirusem są powszechnie znane. Mila Jouravleva – dietetyk i coach odnowy biologicznej opowiedziała mi, co zrobić, by wzmocnić odporność organizmu, uspokoić stres i nie dać ponieść się panice.

Jako dietetyk, ale przede wszystkim jako matka, w jaki sposób radzisz sobie z epidemią koronawirusa?

Dla nas wszystkich ta epidemia jest ogromnym wyzwaniem. Po pierwsze, wszyscy byliśmy zaskoczeni tym, co wydawało się nowym szczepem grypy, szybko się rozprzestrzeniając i atakując osoby starsze oraz z osłabionym systemem odpornościowym. Sytuacja, nagłaśniana przez światowe media, rozprzestrzeniła się w mgnieniu oka i wpłynęła na globalną gospodarkę.

Dla mnie, jako mamy, ochrona moich dzieci – zarówno przed wirusem, jak i paniką – jest najwyższym priorytetem. Jako dietetyk mam nadzieję, że społeczeństwa dokonają ponownej oceny żywności, warunków sanitarnych i powszechnego zdrowia w oparciu o swoje tradycyjne korzenie, a nie o rynek globalny.

12 godzin pracy, zmęczenie i ślady odciśniętych masek na twarzy. Chiny składają hołd pielęgniarkom walczącym z koronawirusem

Czy życie w Nowym Jorku po zamknięciu granic jest teraz inne? Czy strach przed koronawirusem paraliżuje ludzi?

Jeszcze nigdy nie widziałam, by tętniący życiem Nowy Jork wyglądał tak, jak teraz. I to nie tylko z powodu braku turystów. Również nowojorczycy obawiają się wirusa i zachowują ostrożność, pozostając w domach. Zwłaszcza że do nas wszystkich docierają niepokojące informacje z całego świata.

Jak możemy pomóc naszemu układowi odpornościowemu w walce z wirusem?

Jesteśmy tym, co jemy i pijemy – i nie ma w tym magii, tylko nauka i zdrowy rozsądek. Odpowiednie odżywianie – chude białko, zielone i kolorowe warzywa, zdrowe węglowodany (fasola, rośliny strączkowe i kabaczki), przyprawy superfood (czosnek, imbir, pieprz cayenne, kurkuma, koper włoski, sumak) i dużo świeżej wody – wzmacnia nasz układ odpornościowy, dzięki czemu możemy łatwiej zwalczać wirusy. Zupy i buliony (kurczak, bulion kostny) są bardzo ważne, aby wzmocnić ciało, podobnie jak pasteryzowane warzywa (pikle, cebula i czosnek), czy bardziej tradycyjny chrzan – wszystkie te produkty świetnie chronią przed wirusami. Z drugiej strony cukry i wysoko przetworzone węglowodany, takie jak pizza, makarony, ciasteczka, ciasta, słodkie napoje gazowane, obniżają odporność, tworząc przyjazne środowisko dla wirusa.

Czy krioterapia (czyli schładzanie całej powierzchni ciała niską temperaturą) może być sposobem na wzmocnienie naszej odporności?

Jednym z głównych celów krioterapii jest aktywacja układu odpornościowego poprzez zwiększenie liczby białych krwinek. Dzięki regularnym sesjom krioterapii raz w tygodniu układ odpornościowy staje się niezwykle silny. Temperatura -110°C eliminuje wszystkie wirusy.

Z powodu koronawirusa żele antybakteryjne znikają ze sklepów i aptek. Zobacz, jak zrobić żel antybakteryjny w domu

W jaki sposób kostka lodu może pomóc nam zapomnieć o panującej pandemii i izolacji od reszty świata? Czy to dobra domowa metoda na łagodzenie stresu?

Strach i depresja to dwie strony medalu. W czasach globalnej niepewności czujemy się bezbronni, a kwarantanna i izolacja tylko pogłębiają niepokój. Kostka lodu przyłożona do podstawy głowy poprawi krążenie i wzmocni wszystkie inne układy nerwowe w organizmie.

Mila Jouravleva we współpracy ze światowej klasy sportowcami i wykwalifikowanymi menadżerami stworzyła innowacyjną praktykę wellness, łączącą holistyczne metody poprawy samopoczucia psychicznego i fizycznego. Teraz pomaga kształtować przyszłość usług zdrowotnych i odnowy biologicznej, oferując nowe narzędzia do przywracania zaburzonej równowagi wewnętrznej. Stworzone przez Milę Jouravlevą Fuel Stop to butikowe centrum odnowy biologicznej, w którym klienci mogą leczyć umysł i ciało dzięki zaawansowanym, najnowocześniejszym usługom zarezerwowanym zwykle dla profesjonalnych sportowców i celebrytów.