Dieta i aktywność fizyczna mają wpływ na tempo metabolizmu, więc warto zadbać o wprowadzenie do swojego menu pewnych produktów spożywczych, które mogą wspierać jego prawidłowe działanie. Jakich? O tym przeczytasz w Medonecie.

Nawyki osób, które nigdy nie chorują

Rola metabolizmu w naszym ciele

Metabolizm to zbiór procesów chemicznych zachodzących w organizmie, które pozwalają nam żyć i funkcjonować każdego dnia. Składa się na to przemiana jedzenia w energię niezbędną do oddychania, krążenia krwi, odbudowy komórek, trawienia oraz eliminacji zbędnych produktów przemiany materii.

Dieta na cellulit. Co jeść, żeby skóra była jędrna i gładka?

Szybkość metabolizmu odnosi się do ilości energii zużywanej przez nasz organizm w stanie spoczynku. Mierzy się ją liczbą kalorii spalanych przez ciało w ciągu doby, często określaną jako podstawowa przemiana materii (BMR). Jak wskazuje Medonet, BMR stanowi od 60 do 80 proc. całkowitego dziennego zużycia energii i obejmuje podstawowe funkcje życiowe, takie jak oddychanie czy krążenie krwi.

Co wpływa na tempo metabolizmu?

Wielu z nas obwinia wolny metabolizm za trudności z utratą wagi lub skłonność do szybkiego przybierania na kilogramach. Jednak to rzadko jedyny powód. BMR naturalnie dostosowuje się do potrzeb organizmu i w dużej mierze jest determinowany genetycznie. To dlatego niektórzy z nas łatwiej tracą na wadze, a inni mają z tym większe problemy.

Wolniejszy metabolizm oznacza mniejsze spalanie kalorii, co skutkuje magazynowaniem nadmiaru energii w postaci tłuszczu. Z tego powodu niektórzy mają trudności z schudnięciem, nawet jeśli ograniczają kalorie. Z kolei osoby z szybkim metabolizmem spalają kalorie szybciej, co tłumaczy, dlaczego niektórzy mogą jeść więcej bez przybierania na wadze.

Trzy zdrowe soki na poprawę metabolizmu

Nie można jednak zapominać, że powolny metabolizm nie jest jedynym czynnikiem wpływającym na przyrost masy ciała. Znacznie większe znaczenie mają niezdrowa dieta i brak aktywności fizycznej.

Dalsza część artykułu pod sondą

Sonda

blizny

Blizny na twoim ciele są dla ciebie kompleksem?

Wpływ wieku i płci na przemianę materii

Metabolizm zmienia się również wraz z wiekiem. Specjaliści wyróżniają cztery główne fazy wydatkowania energii w ciągu życia: okres noworodkowy, dzieciństwo, dorosłość oraz starszą dorosłość (po 60. roku życia). Około 60. roku życia tempo metabolizmu zaczyna spadać, a utrata masy mięśniowej dodatkowo go spowalnia.

Medonet zaznacza, że płeć także odgrywa rolę w tempie metabolizmu ze względu na różnice w budowie ciała, rozmieszczeniu tkanki tłuszczowej i hormonach. Mężczyźni zazwyczaj mają szybszy metabolizm niż kobiety. U kobiet aktywna forma estrogenu, estradiol, ma kluczowe znaczenie w regulacji metabolizmu i masy ciała. Spadek poziomu estradiolu w okresie okołomenopauzalnym i menopauzy może prowadzić u niektórych kobiet do przybierania na wadze.

Sposoby na przyspieszenie metabolizmu

Chociaż na geny czy wiek nie mamy wpływu, istnieją metody, które pomogą utrzymać prawidłową masę ciała. Regularne ćwiczenia siłowe, zwłaszcza trening oporowy i intensywne interwały (HIIT), mogą podnieść tempo metabolizmu poprzez zwiększenie masy mięśniowej.

Dieta ma równie ważne znaczenie. Spożywanie regularnych, zbilansowanych posiłków bogatych w pełnoziarniste produkty, orzechy, nasiona, rośliny strączkowe oraz świeże owoce i warzywa wspiera nie tylko metabolizm, ale także ogólny stan zdrowia. Coraz więcej badań wskazuje na znaczenie mikrobiomu jelitowego w naszym zdrowiu fizycznym i psychicznym. Zróżnicowana dieta pomaga utrzymać bogatą florę bakteryjną jelit.

Dieta na zdrowe włosy

Niektóre pokarmy mogą mieć bezpośredni wpływ na metabolizm. Kofeina zawarta w kawie i herbacie może chwilowo zwiększyć wydatkowanie energii. Pikantne przyprawy, takie jak chili, imbir czy kurkuma, mogą nieznacznie przyspieszyć spalanie kalorii. Spożywanie białka, obecnego w mięsie, rybach, jajach czy roślinach strączkowych, wymaga więcej energii do trawienia, co tymczasowo zwiększa metabolizm nawet o 15–30 proc. Badania wykazują również, że osoby dobrze nawodnione mają lepsze tempo przemiany materii.

Warto unikać wysoko przetworzonej żywności bogatej w tłuszcz, cukier i sól. Takie produkty są powiązane z nadwagą i otyłością oraz wymagają mniej energii do strawienia, co oznacza, że podczas ich spożywania spalamy mniej kalorii.

W Medonecie szczegóły informacji