Eksperci ostrzegają — to mogą być najdroższe święta w historii. Czy stać nas na wyrzucanie jedzenia, gdy ceny w sklepach rosną z dnia na dzień, a inflacja szaleje? W obliczu obecnej sytuacji kuchnia zero-waste może uratować planetę i Twój portfel. Od czego najlepiej zacząć? I z czym się to je? Darmowy e-book — Wielka Księga Remixów — z przepisami od Too Good To Go dostarcza cennych wskazówek, żeby nic się nie zmarnowało!

Przed nami gorący świąteczny okres, co wiąże się z licznymi zakupami i suto zastawionymi stołami. Co roku to czas, kiedy wydajemy i marnujemy najwięcej. Tym razem, wraz z wyrzuconym jedzeniem, do kosza trafi znacznie więcej. A to dlatego, że bijąca rekordy inflacja i wzrosty cen żywności dają się wyraźnie we znaki. Aby nie przyprawiać wigilijnych potraw gorzkimi łzami marnotractwa, do tegorocznej świątecznej listy zakupów i kulinarnych planów najlepiej podejść z wyjątkową starannością i rozsądnie zarządzić tym, co po Bożym Narodzeniu zostanie w naszych lodówkach.

Zero waste dla początkujących. 6 zasad, dzięki którym będziesz żył bardziej eko

Zero-waste na święta — od czego zacząć?

Dokładne przejrzenie szafek, lodówek, a nawet zamrażalnika to konieczny krok przed wielkimi świątecznymi zakupami. Taka strategia pozwala uniknąć „niespodzianek” w koszyku, które często są zbędne lub dublują się z domowymi zapasami i mogą ulec zmarnowaniu. Gdy już przejdziemy tę ścieżkę, odkryjemy spożywcze relikty ukryte z tyłu szafki i otrzemy pot z czoła, czas zastanowić się nad świątecznym menu i odpowiedzieć na pytanie – czy na pewno zjemy to wszystko? Choć tradycji musi stać się zadość, a wielu oczekuje aż 12 potraw, może nie musimy przesadzać z wielkością każdego z dań? Co zrobimy z tym, co zostanie?

Wielka Księga Remixów — darmowy e-book z przepisami zero-waste

Można też zastanowić się nad wdrożeniem planu naprawczego już wcześniej i sięgnąć do kopalni inspirujących, darmowych przepisów w duchu zero-waste. Dlatego Too Good To Go z pomocą kucharzy z kilkunastu krajów świata przygotowała Wielką Księgę Remixów, w której na aż 78 stronach znajdują się przepisy na dania ograniczające marnowanie jedzenia. Wśród nich również ten autorstwa finalistki Masterchefa — Aleksandry Juszkiewicz.

Aby otrzymać e-booka z przepisami kuchni zero-waste, potrzebujesz aplikacji do walki z marnowaniem jedzenia — Too Good To Go. Jeśli już ją posiadasz, wystarczy że za jej pośrednictwem kupisz świąteczną paczkę lub opłacisz cegiełkę na Bank Żywności. Gdy już to zrobisz, otrzymasz mail z linkiem do pobrania e-booka. Kuchnia zero-waste to sprawdzona metoda na efektywne gotowanie nie tylko od święta, ale i oszczędność domowego budżetu w trudnych finansowo czasach.

Mat. prasowy

Kim Cattrall subtelnie dała znać, co myśli o kontynuacji „Seksu w wielkim mieście”. Co zrobiła aktorka?