Im dłużej mamy do czynienia z pandemią, tym więcej rozmawiamy nie tylko o jej śmiercionośnych efektach, ale również o najlepszych sposobach na zabezpieczenie się przed chorobą. Jednym z nich jest zmiana diety. O tym, jakie produkty powinny natychmiast zniknąć ze stołu i wręcz przeciwnie, co powinno się na nim pojawić, opowiada nam nowojorska dietetyczka Mila Jouravleva.

Jakie produkty do walki z koronawirusem znajdziemy w naszych lodówkach?

Nawodnienie jest kluczem do pokonania COVID-19. Im bardziej jesteśmy odwodnieni, tym łatwiej wirusowi pozostać w gardle i dostać się do płuc. Picie wody z cytryny lub grejpfruta pomoże w absorpcji witamin i nawodnieniu.

Jeśli chodzi o lodówkę, większość osób ma w niej na pewno tradycyjne pasteryzowane warzywa, a także czosnek i cebulę. W walce z wirusem zalecam zatem dwa ząbki czosnku dziennie plus dodanie cebuli, pieprzu cayenne i kurkumy do naszych dań.

Koronawirus: trycholog radzi, jak często myć głowę w dobie pandemii

Czy są witaminy lub suplementy, które wesprą organizm w tak trudnej sytuacji?

Wysokie dawki witaminy C są bardzo skuteczne w walce z wirusem, ale ponieważ mogą negatywnie wpływać na żołądek, zaleca się przyjmowanie buforowanej witaminy C lub witaminy C z aloesem. Także witamina D3 jest bardzo ważna dla utrzymania silnego układu odpornościowego, dlatego zaleca się dawkę 5000 IU dla dorosłych dziennie i 2000 IU dla dzieci dziennie.

Z kolei N-acetylocysteina to świetny przeciwutleniacz, który jest bardzo skuteczny w ochronie płuc przed wirusami, zaleca się 1000 mg 2x dziennie. Również srebro koloidalne jest naturalnym antybiotykiem: już 1 łyżeczka 1-2 razy dziennie jest bardzo skuteczna.

Pamiętajmy jednak, że to natura zapewnia nam najsilniejszą ochronę przed wirusami. Olejek oregano, ekstrakt propolisowy, ekstrakt z bzu czarnego, czy grzybów Chaga można znaleźć w każdej naturalnej aptece. Warto zmieszać 1-2 krople z każdego z tych ekstraktów z odrobiną miodu i 2 razy dziennie podawać go swoim dzieciom, a zwłaszcza osobom starszym, by wzmocnić ich organizm.

12 godzin pracy, zmęczenie i ślady odciśniętych masek na twarzy. Chiny składają hołd pielęgniarkom walczącym z koronawirusem

Z jakich produktów wykonać smaczny koktajl wzmacniający odporność?

Istnieje pewien dowód anegdotyczny, że kieliszek wódki pomaga pozbyć się wirusa : )) Może to nieprawda, jednak wiele kultur północnych stosuje wódkę jako tradycyjne lekarstwo na przeziębienie, zwłaszcza wódkę zmieszaną z pieprzem i czosnkiem. Ziemie Polski są tradycyjnie bogate w owoce rokitnika – wspaniałe jagody pełne przeciwutleniaczy i bogate w witaminę C. Można włączyć je do napojów, koktajli i dżemów i w ten sposób naturalnie wzmocnić swój układ odpornościowy.

Jakich produktów żywnościowych unikać?

Tak jak wspomniałam wcześniej, unikajmy wszystkich wysoko przetworzonych produktów spożywczych oraz cukrów, które drastycznie osłabiają układ odpornościowy. Makarony, biały chleb, ciastka, babeczki, ciasta i napoje gazowane takie jak coca-cola i sprite powinny zniknąć ze stołu.

Mila Jouravleva o tym, jak kostka lodu może pomóc w walce ze stresem wywołanym koronawirusem [wywiad]

Ludzie masowo atakują sklepy spożywcze. Kupują żywność i produkty higieniczne. Czy podobnie jest w Nowym Jorku? Czy gromadzenie zapasów na gigantyczną skalę ma jakiś sens?

Myślę, że to globalne zjawisko napędzane ślepym strachem i paniką. Nie mogę zrozumieć braku papieru toaletowego. Możemy zaopatrzyć się w mrożone warzywa i konserwy, ale nie frytki, ciastka, makaron i napoje gazowane – w ten sposób zapraszamy wirusa na swój stół! Ponadto nie potrzebujemy Purella ani Lysolu (przyp. red. środki do dezynfekcji) – środkiem dezynfekującym jest nadtlenek wodoru lub alkohol. Jeśli w sklepie zabrakło środków dezynfekujących, można przygotować go w domu:

60% alkoholu

10% wody utlenionej

10% hydrolatu z oczaru wirginijskiego

10% gliceryny

10% żelu aloesowego

Olejki eteryczne z drzewa herbacianego i lawendy

Z powodu koronawirusa żele antybakteryjne znikają ze sklepów i aptek. Zobacz, jak zrobić żel antybakteryjny w domu

Mila Jouravleva we współpracy ze światowej klasy sportowcami i wykwalifikowanymi menadżerami stworzyła innowacyjną praktykę wellness, łączącą holistyczne metody poprawy samopoczucia psychicznego i fizycznego. Teraz pomaga kształtować przyszłość usług zdrowotnych i odnowy biologicznej, oferując nowe narzędzia do przywracania zaburzonej równowagi wewnętrznej. Stworzone przez Milę Jouravlevą Fuel Stop to butikowe centrum odnowy biologicznej, w którym klienci mogą leczyć umysł i ciało dzięki zaawansowanym, najnowocześniejszym usługom zarezerwowanym zwykle dla profesjonalnych sportowców i celebrytów.