Z powodu koronawirusa SARS-CoV-2 zachorowało 169 tysięcy osób, a ponad 6500 zmarło.  Podstawowe zasady unikania zakażenia wirusem są powszechnie znane jednak, co zrobić, aby wzmocnić odporność organizmu? Takie pytanie zadaliśmy nowojorskiej dietetyczce. Mila Jouravleva wymienia najważniejsze suplementy i witaminy oraz radzi, jak wspomóc układ odpornościowy w dobie pandemii koronawirusa.

W Polsce co roku zimą / wiosną wiele osób łapie przeziębienie. Jak wesprzeć organizm i odporność, gdy nie zdiagnozowano u nas koronawirusa, ale panikujemy z powodu zwykłego przeziębienia?

Co roku setki tysięcy ludzi umiera z powodu grypy, a miliony choruje na przeziębienie. Równanie jest zawsze takie samo: osoby ze słabą odpornością są bardziej podatne, a te z silnym układem odpornościowym szybko się regenerują. Obecna pandemia jest bardziej podsycana przez media społecznościowe niż naukę i fakty. Jest zbyt wcześnie, aby ocenić głębię kryzysu gospodarczego, w który się pogrążamy, ale na pewno będzie on poważny. Być może w przyszłości powinniśmy być bardziej ostrożni w tym, w jaki sposób pozwalamy wiadomościom, plotkom, panice / strachowi wymknąć się spod kontroli w tak szybkim czasie.

Koronawirus rozprzestrzenia także panikę i depresję. Psycholog radzi, jak z nimi walczyć

Brak aktywności fizycznej nie jest dobry dla zdrowia, ale co w sytuacji, kiedy rząd zaleca kwarantannę, pozostanie w domu?

Aktywność fizyczna jest bardzo ważna, zwłaszcza w sytuacji stresowej. Na szczęście w Internecie znajduje się wiele filmów z ćwiczeniami do wyboru. Nie trzeba podnosić ciężarów lub podejmować się treningu cardio – proste ćwiczenia jogi i metoda oddychania Wima Hoffa są w stanie zdziałać cuda. Poprawiają nastrój i budują pozytywne nastawienie.

Jak możemy pomóc naszemu układowi odpornościowemu w walce z wirusem?

Jesteśmy tym, co jemy i pijemy – i nie ma w tym magii, tylko nauka i zdrowy rozsądek. Odpowiednie odżywianie – chude białko, zielone i kolorowe warzywa, zdrowe węglowodany (fasola, rośliny strączkowe i kabaczki), przyprawy superfood (czosnek, imbir, pieprz cayenne, kurkuma, koper włoski, sumak) i dużo świeżej wody – wzmacnia nasz układ odpornościowy, dzięki czemu możemy łatwiej zwalczać wirusy. Zupy i buliony (kurczak, bulion kostny) są bardzo ważne, aby wzmocnić ciało, podobnie jak pasteryzowane warzywa (pikle, cebula i czosnek), czy bardziej tradycyjny chrzan – wszystkie te produkty świetnie chronią przed wirusami. Z drugiej strony cukry i wysoko przetworzone węglowodany, takie jak pizza, makarony, ciasteczka, ciasta, słodkie napoje gazowane, obniżają odporność, tworząc przyjazne środowisko dla wirusa.

Koronawirus: Tych produktów żywnościowych należy unikać w trakcie pandemii [wywiad]

Czy są jakieś nowe witaminy lub suplementy, o których powinniśmy usłyszeć?

Wysokie dawki witaminy C są bardzo skuteczne w walce z wirusem, ale ponieważ mogą negatywnie wpływać na żołądek, zaleca się przyjmowanie buforowanej witaminy C lub witaminy C z aloesem. Także witamina D3 jest bardzo ważna dla utrzymania silnego układu odpornościowego, dlatego zaleca się dawkę 5000 IU dla dorosłych dziennie i 2000 IU dla dzieci dziennie.

Z kolei N-acetylocysteina to świetny przeciwutleniacz, który jest bardzo skuteczny w ochronie płuc przed wirusami, zaleca się 1000 mg 2x dziennie. Również srebro koloidalne jest naturalnym antybiotykiem: już 1 łyżeczka 1-2 razy dziennie jest bardzo skuteczna.

Pamiętajmy jednak, że to natura zapewnia nam najsilniejszą ochronę przed wirusami. Olejek oregano, ekstrakt propolisowy, ekstrakt z bzu czarnego, czy grzybów Chaga można znaleźć w każdej naturalnej aptece. Warto zmieszać 1-2 krople z każdego z tych ekstraktów z odrobiną miodu i 2 razy dziennie podawać go swoim dzieciom, a zwłaszcza osobom starszym, by wzmocnić ich organizm.

Jak ochronić się przed koronawirusem? Fakty i mity

Mila Jouravleva we współpracy ze światowej klasy sportowcami i wykwalifikowanymi menadżerami stworzyła innowacyjną praktykę wellness, łączącą holistyczne metody poprawy samopoczucia psychicznego i fizycznego. Teraz pomaga kształtować przyszłość usług zdrowotnych i odnowy biologicznej, oferując nowe narzędzia do przywracania zaburzonej równowagi wewnętrznej. Stworzone przez Milę Jouravlevą Fuel Stop to butikowe centrum odnowy biologicznej, w którym klienci mogą leczyć umysł i ciało dzięki zaawansowanym, najnowocześniejszym usługom zarezerwowanym zwykle dla profesjonalnych sportowców i celebrytów.