
Dieta a trądzik. Tych produktów unikaj, mając problemy z cerą
Trądzik jest jedną z najpowszechniej występujących chorób skóry: dotyka nawet 80% osób w okresie dojrzewania oraz 15 % osób dorosłych. Na stan naszej cery wpływa wiele czynników: stres, gospodarka hormonalna, zanieczyszczenia środowiska czy pielęgnacja skóry. Okazuje się jednak, że kluczowym czynnikiem może być również nasza dieta. Jakich produktów powinniśmy więc unikać, aby nie pogorszyć stanu naszej cery?
Jak pozbyć się blizn potrądzikowych? Skuteczne sposoby na poprawę wyglądu skóry
Trądzik: czym jest i jakie są jego rodzaje?
Trądzik należy do choroby skóry, której główną przyczyną jest wydzielanie się zbyt dużej ilości sebum, często spowodowane zmianami hormonalnymi. Sebum wydostaje się na powierzchnię naszej skóry przez gruczoły łojowe. Kanaliki prowadzące do gruczołów mogą zostać zapchane przez nadmiar łoju i zrogowaciały naskórek, co może prowadzić do powstania zaskórników niezapalnych zmian trądzikowych.
Wyróżniamy trądzik:
• Pospolity (zwyczajny) występuje najczęściej w okresie dojrzewania i jest spowodowany zmianami hormonalnymi. Wyróżniamy różne typy tego schorzenia, między innymi: trądzik zaskórników, trądzik guzkowo-cystowy lub trądzik piorunujący.
• Ropowiczy – charakteryzuje się występowaniem czerwonych, różnych zmian na skórze, przeważnie na twarzy, ramionach i klatce piersiowej. Zmiany skórne są bolesne i mogą pozostawić trwałe blizny.
• Bliznowaty – zmiany skórne przekształcają się w bliznowce, czyli zmiany skórne, które swoją strukturą przypominają duże blizny.
• Różowaty – występuje, kiedy układ naczyń krwionośnych w okolicach twarzy nie funkcjonuje prawidłowo. Nasilenie objawów przypada na okres pomiędzy 30. a 40. rokiem życia.
Jakich produktów spożywczych unikać, zmagając się z problemami skórnymi?
Głównym typem produktów, jakich powinniśmy się wystrzegać, będąc w trakcie leczenia trądziku, jest żywność wysokoprzetworzona. Należy do niej jedzenie bogate w sól, cukry proste , a także konserwanty. Oznacza to, że niewskazane jest spożywanie słodyczy, słonych przekąsek, słodzonych napojów, a także dań typu fast food. Pogorszenie stanu cery może również spowodować białe pieczywo. U niektórych pomocne może okazać się ograniczenie korzystania z ostrych przypraw lub nabiału, które czasami są czynnikami zaostrzającymi stany zapalne.
Co jeść, aby złagodzić trądzik?
W diecie antytrądzikowej ważną rolę odgrywają produkty, które dostarczą nam witamin i składników mineralnych, koniecznych do utrzymywania prawidłowego stanu skóry.
Produkty, które spożywamy, powinny być jak najbardziej naturalne, nieprzetworzone i zdrowe. Warto też pamiętać o dostarczaniu do organizmu odpowiedniej ilości wody, która jest niezbędnym elementem wielu procesów metabolicznych.
Przedstawiamy listę produktów , które zmniejszają zmiany trądzikowe:
Ryby morskie , orzechy, olej lniany produkty bogate w kwasy omega 3
Pełnoziarniste pieczywo, kasze jęczmienne i gryczane zawierają błonnik, który skutecznie
pomaga oczyścić organizm z toksyn.
Papryka, pomidor, marchew, szpinak, jarmuż, natka pietruszki warzywa i owoce zawierające
beta karoten
Jaja, rośliny strączkowe produkty zawierające witaminy z grupy B , które łagodzą różne
schorzenia skórne
Owoce morza produkty bogate w cynk, regulujący pracę gruczołów łojowych.