Ciągła ochota na czekoladę, ciastka czy słodkie wypieki nie musi świadczyć o łakomstwie. Często towarzyszy też osobom, które cierpią na niedobór chromu. Jak pisze Medonet, chrom jest mikroelementem, który bierze udział w czynnościach metabolicznych, i sprzyja utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Kiedy należy go suplementować?

Chrom – niepozorny strażnik glikemii

Chrom pełni w organizmie rolę niezwykle ważną – wspomaga działanie insuliny, a tym samym przyczynia się do prawidłowego przyswajania glukozy przez komórki. Jego niedobór może prowadzić do zaburzeń tolerancji glukozy, co z kolei zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2 oraz insulinooporności. Chrom skutecznie pomaga obniżać poziom glukozy na czczo, co ma kluczowe znaczenie dla osób zmagających się z tymi schorzeniami.

Energia w szklance. 4 przepisy na domowe izotoniki

Gdy słodycze wzywają – alarm dla zdrowia

Nagłe wahania poziomu cukru w organizmie nie są obojętne dla naszego samopoczucia. One właśnie mogą wywoływać silny apetyt na produkty bogate w cukry proste. Osoby odczuwające ciągłą potrzebę sięgania po słodkie przekąski powinny rozważyć badanie poziomu chromu we krwi, gdyż jego niedobór może wpływać na zaburzenia neuroprzekaźników, takich jak dopamina i serotonina, które regulują nasz apetyt.

Objawy, które nie powinny umknąć uwadze

Jeśli zauważysz u siebie niepohamowaną chęć na słodkości, a także inne symptomy, takie jak zmęczenie czy problemy z koncentracją, może to świadczyć o niedoborze chromu. Warto wtedy zastanowić się nad swoją dietą i ewentualną suplementacją.

Medonet przypomina, że chrom znajdziemy w wielu produktach spożywczych, takich jak mięso, owoce, warzywa, czy pełnoziarniste produkty zbożowe. Dzienna dawka chromu, która wynosi 25 µg dla kobiet i 35 µg dla mężczyzn, jest zazwyczaj łatwa do osiągnięcia dzięki zbilansowanej diecie. Jednak w niektórych przypadkach, jak przy nadmiarze żelaza i cynku, może być konieczna suplementacja.

Suplementacja chromu

Suplementy chromu zalecane są osobom stwierdzającym jego niedobór. Przyjmowane powinny być po posiłku, z ograniczeniem cukrów prostych, które mogą negatywnie wpływać na wchłanianie tego mikroelementu. Ważne jest, aby suplementację prowadzić pod okiem specjalisty, gdyż nadmiar chromu również może prowadzić do niepożądanych skutków zdrowotnych.

Warto pamiętać, że zdrowa dieta i umiar w spożywaniu słodyczy to nie tylko kwestia sylwetki, ale przede wszystkim zdrowia. Chrom, choć często niezauważany w codziennym menu, może być kluczem do lepszego samopoczucia i kontroli nad apetytem.

Więcej na temat prawidłowej suplementacji chromu przeczytasz tutaj.