Bo dieta wegetariańska może zachwycać nawet najbardziej wymagających smakoszy!
Na myśl o dietach wegetariańskiej i wegańskiej wielu osobom wciąż przychodzą do głowy liczne ograniczenia, monotonny jadłospis i trudności związane z poszukiwaniem roślinnych produktów na sklepowych półkach. Jak się jednak okazuje, to nie musi być prawda, a unikanie mięsa wcale nie stanowi wyzwania dla zainteresowanych! Wręcz przeciwnie – pyszne zamienniki zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy!
Dieta wegetariańska – na czym tak naprawdę polega?
Dieta wegetariańska polega na eliminacji mięsa, przetworów mięsnych oraz ryb i owoców morza. Opiera się głównie na produktach pochodzenia roślinnego takich jak produkty zbożowe, rośliny strączkowe, nasiona, orzechy, warzywa i owoce. Motywacji do rezygnacji ze spożywania mięsa jest naprawdę sporo. Najwięcej osób przechodzi na wegetarianizm z powodów zdrowotnych i miłości do zwierząt. Niektórzy kierują się także względami etycznymi, religijnymi oraz ekologicznymi.
Dieta roślinna wielu osobom kojarzy się z prawdziwym wyzwaniem logistycznym i godzinami spędzonymi na poszukiwaniu zamienników i czytaniu etykiet. Czy faktycznie jest się czego obawiać? Zdaniem Karoliny Madej – dietetyczki w firmie Maczfit, absolutnie nie! Istnieje bowiem mnóstwo sprawdzonych zamienników produktów odzwierzęcych, które sprawiają, że przygoda z wegetarianizmem będzie kulinarnym strzałem w dziesiątkę!
#WegańskieZamienniki – czyli co?
Na początek należy pamiętać, aby nasz wegetariański jadłospis był bogaty w warzywa strączkowe i inne produkty roślinne, które oprócz białka zawierają wiele cennych składników mineralnych i witamin. Dietetycy marki Maczfit chętnie sięgają na przykład po fasolę, ciecierzycę, bób, groch, soczewicę oraz soję. W ofercie firmy wykorzystuje się również produkty typu tofu, tempeh, seitan, a także roślinne substytuty mięsa takie jak wegańskie burgery, mielone oraz roślinny kurczak. Produkty tego typu mają na celu urozmaicenie diety. Bazują głównie na białku grochu, soi, bobie i pszenicy, dając możliwość tworzenia zaskakujących, pełnowartościowych dań. Słynny Seitan jest zrobiony z glutenu pszennego, czyli po prostu mąki, a odpowiednio przygotowany zastąpi nam na przykład mięsną pieczeń w towarzystwie ulubionego sosu. Tofu doskonale sprawdza się jako zamiennik mięsa drobiowego, a Tempeh idealnie nadaje się do zastąpienia ryb, ponieważ jego struktura przypomina ich mięso. Można z niego przyrządzić filety, a z odrobiną wyobraźni nawet paluszki krabowe. Co ciekawe, rybną alternatywą może okazać się również… seler. Koniecznie zawinięty w glony nori. Jeśli zależy nam, by wydobyć z potrawy mięsny smak, doskonałym produktem będą również grzyby. Ich bogaty aromat i mięsista struktura powodują, że znakomicie sprawdzą się jako zamiennik mięsa. Szczególnie polecane są grzyby takie jak boczniaki, z których można przyrządzić m.in. kotlety do burgerów czy flaczki. W wegetariańskiej lodówce nie powinno zabraknąć również warzyw takich jak kalafior, którym w kuchni azjatyckiej z powodzeniem zastąpimy drób oraz bakłażan, z którego możemy przyrządzić na przykład klopsy. Oberżyna sprawdzi się również jako zastępnik owoców morza i ślimaków. Z kolei z pomocą buraków można stworzyć wyraziste i pikantne dania takie jak carpaccio oraz pieczone, buraczane steki i hamburgery.
Roślinne alternatywy zyskują coraz większą popularność wśród wegetarian, ale sukcesywnie przekonują także osoby jedzące mięso, które poszukują ciekawego smaku i wartości prozdrowotnych. Roślinne zamienniki mięsa mają bowiem bardzo dużą wartość odżywczą. Ilość białka w 100 gramach tych produktów może sięgać nawet 22 procent!
#Ciekawostki o wegetarianizmie
- Pierwszy raz termin „wegetarianizm” został użyty w XIX wieku. Wtedy to w angielskim mieście powstało pierwsze towarzystwo wegetariańskie na świecie – „Vegetarian Society”;
- Słowo „vegetarian” pochodzi od łacińskiego słowa „vegetus” oznaczającego krzepki, silny;
- W Polsce na początku XX wieku na określenie wegetarianizmu pojawił się inny termin – „jarstwo”;
- Słowianie dawniej mieli do dyspozycji stosunkowo szeroki wybór warzyw i owoców. Ważną rolę w ich odżywianiu odgrywało również zbieractwo roślin dziko rosnących, które w znaczący sposób poszerzały słowiańskie menu, szczególnie w okresie tzw. przednówka. Na słowiańskich stołach można było znaleźć mięso, ale nie w tak pokaźnych ilościach, jak sobie wyobrażamy. Istotną rolę odgrywały natomiast nasiona roślin strączkowych, które dostarczały niezbędne ilości białka roślinnego;
- Wśród potraw kuchni polskiej jest wiele dań jarskich. Są to różnego rodzaju pierogi, naleśniki, makarony, omlety, zupy mleczne itd. Chętnie sięgamy także po surówki, sałatki i owoce w postaci świeżej lub przetworów. Większość wypieków bazuje na produktach zbożowych, czyli roślinnych;
- Wśród najbardziej znanych wegetarian na świecie wyróżnić można m.in. Leonarda da Vinci, Pitagorasa, Alberta Einsteina, Lwa Tołstoja i wielu innych;
- W Polsce coraz bardziej popularna staje się również dieta wegańska. Warszawa znajduje się wśród 10 najbardziej przyjaznych weganom miast na świecie.
Programy VEGE oraz Wegan w Maczfit posiadają uznany, międzynarodowy certyfikat V-Label. Jest to znak jakości dla produktów i usług przeznaczonych dla wegetarian oraz wegan. Dietetycy cateringu dietetycznego stale udoskonalają bezmięsne propozycje dla klientów, poszukując ciekawych zamienników. Więcej informacji znajdziemy na stronie www.maczfit.pl.
Karolina Madej – dietetyk firmy Maczfit