Potrzebujesz wsparcia odporności i ochrony przed infekcjami, a może zneutralizowania wolnych wodników, obniżenia ciśnienia, poprawy koncentracji i kondycji stawów? Do tego w pakiecie jeszcze zapobieganie odkładaniu się złogów cholesterolowych, zapobieganie powstawaniu zmarszczek? To wszystko potrafi witamina C, której ogromna dawka znajduje się w aceroli. Co to dokładnie jest? Jak można ją stosować i jakich efektów oczekiwać? Wszystkiego dowiesz się z poniższego artykułu!

Acerola – co to jest?

Acerola jest wiecznie zielonym krzewem, który pochodzi Wysp Karaibskich oraz z Ameryki Środkowej i Południowej. Największe jej uprawy znajdują się przede wszystkim w Brazylii, a także w Teksasie, na Florydzie i w Meksyku. Acerola bywa też nazywana wiśnią z Barbadosu – nie ma w tym nic dziwnego, bo rzeczywiście przypomina te soczyste owoce, choć bywa nieco większa. Owoce aceroli mają nawet trzy centymetry średnicy. Do tego są intensywnie czerwone lub purpurowe, a w środku skrywają trzy pestki.

Miąższ aceroli to prawdziwa skarbnica łatwo przyswajalnej witaminy C – ma jej około 30 razy więcej niż cytryna – witaminy A, witaminy B1 i B2, białka, magnezu, wapnia, fosforu, pirydoksyny, niacyny, sodu, kwasu foliowego, żelaza i nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz przeciwutleniaczy, czyli antocyjanów i karotenoidów.

W Polsce acerolę można kupić w formie nasion i sadzonek do samodzielnej uprawy. Jest też szereg gotowych produktów. Acerola występuje pod postacią soku, kapsułek, tabletek do ssania i do żucia oraz proszku do rozpuszczania. Sprawdź: https://a-manada.pl/acerola.

Tutaj jedna uwaga: jak wspomnieliśmy, acerola ma w sobie mnóstwo witaminy C, która świetnie działa i jest potrzebna, ale nie można z nią przesadzić. Organizm nie jest w stanie jej magazynować, więc nadwyżki wydala wraz z moczem. Jeśli będą one znaczne, może to doprowadzić do zaburzeń i problemów z nerkami oraz wątrobą

Lecznicze właściwości aceroli

Bogaty skład owoców aceroli przekłada się na liczne właściwości zdrowotne. I tak przede wszystkim w naturalny sposób wspiera ona układ odpornościowy orgazmu, co jest szczególnie przydatne w okresie jesienno-zimowym. Sprawdzi się też u osób z chorą tarczycą, chronicznie zmęczonych czy przewlekle zestresowanych, jak również u seniorów zmagających się na przykład z chorobą Alzheimera. Do tego pozytywnie wpływa na pracę nerek, serca i naczyń krwionośnych oraz obniża ciśnienie tętnicze. Acerola ochrania też oczy, zapobiegając między innymi rozwojowi zaćmy, a także zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i wspiera leczenie infekcji sezonowych. Jest zalecana w leczeniu anemii, chorób płuc, chorób wątroby oraz ospy wietrznej.

Jak można wykorzystać acerolę w kosmetyce?

To jeszcze nie wszystko, bo świetne właściwości aceroli sprawiają, że warto wykorzystać ją również w branży beauty. Acerola wykazuje działanie przeciwstarzeniowe, więc idealnie sprawdzi się jako składnik kremów, serum, balsamów, maseczek i olejków. Jest też skuteczną bronią w walce z przebarwieniami, stopniowo je rozjaśniając. Co ciekawe, znajdziemy ją nie tylko w gotowych produktów, ale też z powodzeniem możemy wykorzystać na przykład sok z aceroli do przygotowania domowych kosmetyków. Polecamy stworzenie toniku do twarzy, którego regularne używanie przyniesie widoczne efekty na skórze. Warto też namoczyć w soku bawełnianą płachtę, a następnie nałożyć ją na 20 minut na twarz.

Acerola wspiera ponadto syntezę kolagenu i odbudowę skóry po trądziku. Wpływa pozytywnie na nawilżenie skóry oraz jej uelastycznienie, a nawet na spłycenie zmarszczek. Dodatkowo jest zalecana posiadaczkom problematycznej cery naczyniowej.

Nie tylko skóra może zyskać po kontakcie z acerolą, ale również włosy. Maseczki zmniejszają wówczas uszkodzenia protein, odżywiają pasma, a nawet ograniczają ich wypadanie.

Kto powinien uważać na acerolę? Kiedy nie powinno się jej przyjmować?

Acerola jest owocem, który ma właściwości i lecznicze, i kosmetyczne. Zdecydowanie warto przyjmować ją pod różnymi postaciami, jednak są grupy osób, które muszą uważać. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby z chorymi nerkami lub wątrobą. Chodzi tutaj przede wszystkim o wydalanie wraz z moczem nadmiaru witaminy C, co przy tych chorobach jest niewskazane i może doprowadzić do komplikacji. Podobnie jest z kamicą nerkową, czyli odkładaniem się kamieni w drogach moczowych. Acerola może wówczas zwiększyć dolegliwości bólowe.

Ostrożność jest też konieczna w przypadku osób uczulonych na lateks. Krzew aceroli produkuje lateks, więc po zjedzeniu na przykład dżemu z acerolą może wystąpić reakcja alergiczna.

Podsumowując, jeśli nie ma przeciwwskazań, to zdecydowanie warto włączyć acerolę do swojej rutyny pielęgnacyjnej oraz w formie suplementu. Co jednak ważne, zawsze trzymajmy się zaleceń producenta na opakowaniu, tak by nie przekroczyć normy dziennego zapotrzebowania na witaminę C, czyli 1 mg na kilogram masy miała, a u dziecka – 2 mg na kilogram masy ciała. Wyczekuj efektów i powodzenia!

 

Artykuł partnera