Pielęgnacja włosów przy użyciu wody ryżowej to sekret Azjatek. Dzięki stosowaniu tej specyficznej płukanki pasma zyskują niesamowity blask, są gładkie i miękkie. Proteiny zawarte w wodzie po ugotowanym ryżu pomagają naprawić ubytki w strukturze włosów. A zawartość aminokwasów oraz witaminy D, C oraz witamin z grupy B pomaga wzmocnić pasma i stymuluje ich wzrost. Oprócz stosowania wody ryżowej w formie szybkiej płukanki, ten specyficzny składnik możemy wykorzystać na wiele innych sposobów. Jednym z nich jest przygotowanie wzmacniająco-odżywczego szamponu.

Woda ryżowa w pielęgnacji

Po namoczeniu, ugotowaniu lub fermentacji ryżu w wodzie, otrzymany bogaty w witaminy płyn był następnie używany jako płukanka do włosów lub środek do mycia twarzy. Do najważniejszych zalet wody ryżowej możemy zaliczyć:

  • poprawę elastyczności skóry
  • stymulowanie włosów do wzrostu
  • dokładne oczyszczenie porów skóry
  • wygładzenie skóry
  • rozjaśnienie przebarwień
  • poprawa kolorytu skóry
  • łagodzenie podrażnień – również na skórze głowy
  • poprawa struktury i objętości włosów

Sfermentowana woda ryżowa: naturalna pomoc w pielęgnacji skóry i włosów

Szampon z wodą ryżową: właściwości i zastosowanie

Wraz z wiekiem nasze włosy i skóra głowy przechodzą wiele zmian. Po pierwsze, skóra głowy produkuje mniejszą ilość sebum, przez co pasma mogą stać się cieńsze i osłabione. Oprócz tego zmiany środowiskowe mogą przyczynić się do wielu problemów związanych ze skórą głowy – na przykład pojawienia się podrażnień, uczucia swędzenia i stanów zapalnych. Woda ryżowa może pomóc złagodzić niektóre z tych problemów, dzięki wysokiemu stężeniu aminokwasów, witamin, minerałów i węglowodanów.

Dodatkowo witaminy i minerały, takie jak witamina C i E, wapń, magnez i selen zawarte w wodzie ryżowej mogą odżywiać skórę głowy i wspomagać wzrost zdrowych i mocnych włosów. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który może poprawić krążenie krwi, a inozytol, czyli węglowodan znajdujący się w wodzie ryżowej wzmacnia włosy i zmniejsza ich łamliwość. Woda ryżowa zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy. To właśnie one łagodzą i uspokajają stan zapalny skóry głowy, który jest częstą przyczyną łupieżu.

Zielony, czy niebieski? Który szampon jest lepszy dla brunetek?

Szampon z wodą ryżową: jak go zrobić

Składniki i proporcje:

  • Biały ryż (1 szklanka)
  • Orzechy mydlane (10 sztuk)
  • Woda (2 szklanki)
  • Olejek lawendowy (10 kropli)

Umieść orzechy mydlane w garnku z wodą i zagotuj. Zmniejsz ogień i pozwól mieszaninie gotować się przez około 30 minut. Odcedź płyn, pozostawiając łupiny i zanieczyszczenia w sitku. Połącz ryż z płynem pozostałym z gotowania mydlanych orzechów. Niech ryż namoczy się w płynie przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszaj całość. Po tym czasie odcedź ryż, dodaj olejki eteryczne do płynu i przelej do szczelnej butelki. Alternatywnie możesz pominąć orzechy mydlane i zamiast tego użyć płynnego mydła kastylijskiego.

„Trenowanie włosów”. Ta metoda uczy kosmyki, żeby same się oczyszczały

Pamiętaj, że domowy szampon na bazie wody ryżowej może nie wytwarzać tak dużej piany jak konwencjonalny szampon, ponieważ nie zawiera mydła chemicznego ani syntetycznych środków pieniących. Nie oznacza to, że szampon jest nieskuteczny — po prostu myje włosy i skórę głowy bez piany, do której prawdopodobnie jesteś przyzwyczajony.