Jest hitem z salonów kosmetycznych i możesz wykonać ją sama. Nie uczula i może być stosowana nawet w najwrażliwszych miejscach. A co najważniejsze, usuwa włosy z cebulkami, dzięki czemu po depilacji możesz cieszyć się gładkim ciałem dłużej.

Depilacja na zimno

Pastę cukrową należy podgrzać w kąpieli wodnej. Kontroluj jej konsystencję – w przypadku depilacji na zimno masa nie może być ani zbyt klejąca, ani twarda. Weź do ręki odrobinę pasty i zacznij ją ugniatać. Rób to aż do uzyskania elastycznej kulki w kolorze jasnego bursztynu. Pastę nałóż na skórę w kierunku przeciwnym do porostu włosów. Zerwij ją szybkim ruchem zgodnie z kierunkiem porostu włosów. Jednej porcji możesz użyć kilka razy, wymień ją dopiero, gdy masa stanie się jasna i przestanie się kleić.

Depilacja włosów z nosa. Dlaczego NIE powinnaś tego robić?

Depilacja na ciepło

Aby ją wykonać, będziesz potrzebowała szpatułki i pasków do depilacji. Zamiast pasków ze sklepy można użyć np. pociętych jeansów. Pastę również podgrzewasz w kąpieli wodnej. Pamiętaj, aby nie była ona za gorąca, gdyż możesz poparzyć skórę. Szpatułką nakładasz produkt, uważając, aby pasek nie był zbyt szeroki. Podobnie, jak w przypadku depilacji na zimno, robisz to w kierunku przeciwnym do porostu włosów. Dokładnie przyklejasz pasek do depilacji, który zrywasz po chwili zgodnie z kierunkiem porostu włosów.

Uwaga

Pamiętaj, aby pilnować kierunków, w których nakładasz i zdzierasz produkt. Jeśli zrobisz to odwrotnie, istnieje prawdopodobieństwo, że podrażnienia po depilacji będą większe. Gdy skończysz zabieg, umyj skórę ciepłą wodą, a następnie posmaruj miejsce łagodzącym kremem. Świetnie sprawdza się żel aloesowy, który możesz trzymać w lodówce. A jeśli Twoja skóra ma skłonności do podrażnień, możesz wymieszać balsam z olejkiem.

Depilacja okolic bikini- obalamy wszystkie mity na jej temat!

Przepis

2 szklanki cukru

¼ szklanki wody

¼ szklanki soku z cytryny

Do garnka wlej wodę, gdy się zagotuje, dodaj sok z cytryny i cukier. Mieszaj, aż cukier się rozpuści, następnie gotuj przez 35-45 minut. Nie zapomnij o mieszaniu, aby mikstura nie przywarła do dna garnka. Pasta ma mieć bursztynowy kolor i dość gęstą konsystencję syropu.