Ciemniejąca skóra pod pachami – brzmi znajomo? Skóra pod pachami jest bardzo delikatna i często podrażniana depilacją. Do tego dochodzi używanie antyperspirantów z alkoholem, który wysusza skórę i sprawia, że szybciej się przebarwia. Przyczyn ciemniejącej skóry pod pachami możemy dopatrywać się również w różnego rodzaju zaburzeniach hormonalnych oraz zdrowotnych. W tym przypadku nie obędzie się bez konsultacji lekarskiej. Nieestetyczne ciemne plamy, często wprawiają nas w zakłopotanie, ale na szczęście istnieje kilka sposobów, żeby się z nimi uporać!

Ciemniejąca skóra pod pachami – sposoby na rozjaśnienie

Wykluczenie wszelkich chorób związanych z ciemniejącą skórą pod pachami jest kluczowe. Jeżeli problem się nasila, koniecznie udaj się do lekarza, aby znaleźć przyczynę. Ciemne plamy pod pachami mogą również pojawiać się w wyniku nieodpowiedniej higieny, np. niewłaściwego usuwania owłosienia, używania starej maszynki czy zbyt silnych antyperspirantów. Jak pozbyć się nieestetycznych przebarwień?

Chciała wydepilować woskiem pachy przed wakacjami. Coś poszło bardzo nie tak

Trik 1: peeling złuszczający

Pierwszym sposobem na rozjaśnienie skóry pod pachami jest domowa mikstura, która składa się z zaledwie dwóch składników: soku z cytryny i aloesu. Połącz oba składniki w równych proporcjach i otrzymaną miksturę nałóż na pachy na 10 min. Następnie zmyj, a żeby widzieć efekty pamiętaj o regularnym złuszczaniu.

Trik 2: Mleko lub jogurt

Kwas mlekowy zawarty w obu produktach świetnym środkiem rozjaśniającym. Tak, jak w przypadku powyższej mikstury, rób okłady z mleka lub jogurtu przez ok. 10 minut. Efekty powinnaś zauważyć po kilku tygodniach.

Trik 3: Kremy z witaminą A

Zwykła maść z witaminą A dostępna jest bez recepty i raczej nie powinna Ci zaszkodzić, choć zawsze lepiej skonsultować się z lekarzem dermatologiem. Witamina A sprawia, że skóra szybciej się złuszcza, przez co tworzą się nowe i zdrowe komórki.

Jak szybko pozbyć się krostek i zacięć pod pachami. Kompleksowy przewodnik

Trik 4: Olej kokosowy

Dostępny chyba w każdej kuchni jest świetnym produktem spożywczym, ale i pielęgnacyjnym. Doskonale nawilża, a także działa przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie. Przy regularnym stosowaniu reguluje pigmentację skóry, a do tego pięknie pachnie! Zwróć jednak uwagę, aby olej był naturalny i nierafinowany.