Woda różana to produkt uboczny. Powstaje w procesie produkcji olejku różanego, gdy płatki róż są moczone lub destylowane w wodzie. Jest to jeden z najstarszych kosmetyków – stosowano go już w starożytnym Egipcie! Woda różana jest jednym z najbardziej uniwersalnych kosmetyków – może jej używać praktycznie każdy typ cery. Kontroluje nadmiar sebum, ujędrnia oraz pomaga utrzymać równowagę pH skóry. Ma właściwości przeciwzapalne, więc będzie mieć łagodzący wpływ dla osób, które borykają się z trądzikiem. Ale wody różanej możesz używać nie tylko do twarzy – stosuj ją także na ciało i… włosy! Nawilży je i będzie działać przeciwłupieżowo. Wodę różaną możesz przygotować w domu i jest to banalne.

Woda ryżowa w pielęgnacji włosów: przyspiesz wzrost i wzmocnij pasma

Przepis na wodę różaną z suszonych kwiatów

1 kubek suszonych płatków róż

300 ml gorącej wody destylowanej

Płatki róży przesyp do słoika i zalej je gorącą wodą destylowaną. Pamiętaj, że ma być ona gorąca, nie wrząca. Słoik zakręć i pozostaw do ostygnięcia. Następnie odcedź płatki kwiatów i gotowe! Wodę różaną przechowuj w lodówce. Jej data przydatności to tydzień, po tym czasie należy przygotować nowy kosmetyk.

Pomada z ogórków i pielęgnująca poziomkowa woda. Przepisy Polek na piękno z 1842 roku

Przepis na wodę różaną ze świeżych kwiatów

2 róże jednego gatunku

woda destylowana – tyle, aby przykryła płatki róż

Pamiętaj, aby wybrać róże z naturalnych hodowli, ponieważ chemii i pestycydów nie wypłuczesz z rośliny. Najpierw dokładnie umyj płatki kwiatów, następnie umieść je w garnuszku i zalej wodą tak, aby je przykryła. Im więcej wody użyjesz, tym mniej skoncentrowany produkt uzyskasz. Przykryj garnek i ustaw na niskim płomieniu. Nie możesz dopuścić do zagotowania – jeśli to zrobisz, woda różana straci swoje właściwości. Po 20 minutach produkt będzie gotowy! Przelej wodę do słoiczka przez sitko. Podobnie jak w przypadku wody z suszonych płatków, ten kosmetyk przechowuj w lodówce maksymalnie przez tydzień.