Glutation – założymy się, że większości z nas ta nazwa nic nie mówi, ale gdyby się zastanowić, pierwsze skojarzenie przywiodłoby na myśl coś lepkiego. Istotnie: glutation, dzięki zawartości siarki, działa w organizmie jak lep – wyłapuje i usuwa intruzów, chroniąc komórki i mitochondria przed uszkodzeniem. Wytłumaczmy jednak jeszcze dokładniej: co to jest glutation i dlaczego jest tak ważny w naszym organizmie?

Pierwsze miejsce na podium dla glutationu!

Glutation – co to takiego? To maleńkie cząsteczki, które są produkowane przez każdy żywy organizm. Glutation jest trójpeptydem – składa się z trzech kluczowych aminokwasów: kwasu glutaminowego, glicyny, oraz cysteiny. Każda żywa komórka organizmu jest odpowiedzialna za produkcję tego trójpeptydu i aby była w stanie temu podołać, musi otrzymywać niezbędne ku temu składniki. Glutation jest mało znanym i zupełnie przez to niedocenianym silnym antyoksydantem – ba! obok dobrze wszystkim znanych selenu oraz witamin A, E, C – najsilniejszym! „Mało kto by podejrzewał, że pierwsze miejsce należy się niezaprzeczalnie tak mało znanej substancji, jaką jest glutation. To niezwykle interesujące białko ma mistrzowskie umiejętności obronne. Jako najsilniejszy przeciwutleniacz potrafi uporać się z naprawdę licznymi zagrożeniami i to w bardzo szybkim tempie” – czytamy na portalu medycyny mitochondrialnej Mito-Med.pl.

Dlaczego w organizmie brakuje glutationu?

Głównymi winowajcami niedoboru glutationu są prozaiczne kwestie, składające się na codzienny tryb życia, tj:

 

  • spożywanie przetworzonej żywności, pełnej konserwantów i emulgatorów, a ubogiej w warzywa i owoce;
  • długotrwały stres;
  • palenie tytoniu i nadużywanie alkoholu;
  • przebywanie w zanieczyszczonym środowisku;
  • choroby i urazy;
  • ekspozycja na niekorzystne promieniowanie;
  • nadużywanie leków;
  • siedzący tryb życia, brak aktywności fizycznej.

 

Analogicznie więc możemy pomóc organizmowi w produkcji glutationu, spożywając pokarmy bogate w naturalne źródło tego białka, tj. produkty zawierające siarkę (brokuł, brukselka, kalafior, jarmuż, rzodkiewka) i bogate w witaminę C i E (natka pietruszki, pomarańcze, czerwona papryka, jarmuż, szpinak, migdały). Niezastąpione okażą się produkty bogate
w witaminy: B6, B9, B12 i biotynę (ciecierzyca, fasola, soczewica, szpinak, buraki, awokado, brokuł). Zapotrzebowanie na glutation, a zatem i jego produkcja wzrastają… również dzięki aktywności fizycznej, więc warto zdrową żywność połączyć z ruchem.

Zagrożenia

Niedobór glutationu przyczynia się do wielu nieprawidłowości, wśród których na czołowym miejscu należałoby wymienić plagę obecnych czasów: stres oksydacyjny, który to z kolei jest przyczyną wielu groźnych chorób, w tym nowotworów i dolegliwości związanych z wiekiem (np. choroba Alzheimera i Parkinsona). Nadużywanie alkoholu, ale i niezdrowego, przetworzonego jedzenia, leków i innych używek, to potężna dawka utleniaczy, z którymi organizm, a w szczególności wątroba, sobie nie radzi. Glutation zmniejsza ilość tych utleniaczy (wolnych rodników), chroniąc komórki i mitochondria przed uszkodzeniem i rozwojem stanów zapalnych. W konsekwencji zapobiega stłuszczeniu komórek wątroby.  Potrafi też spowalniać proces starzenia, poprawiać koncentrację i wygląd skóry, wspierać lepszy sen i zwiększyć wydolność organizmu. Ponadto wspiera układ odpornościowy, odgrywając ważną rolę
w funkcjonowaniu limfocytów.

Jak zbadać poziom glutationu?

Badanie glutationu odbywa się w laboratoriach, a materiałem do badań jest krew. Niestety badania poziomu glutationu są prowadzone w zatrważająco małej ilości placówek. Prawdą jest, że gdyby lekarze zlecali tego typu badanie, wielu pacjentów mogłoby uniknąć przyjmowania leków. „Nie ma drugiej takiej substancji, której poziom byłby tak ważny w ocenie ryzyka wielu chorób. Dlatego poziom glutationu powinien być badany rutynowo” – czytamy na portalu Mito-Med.pl. Jeśli by wziąć pod uwagę kwoty, które przeciętny pacjent wydaje miesięcznie na zakup przyjmowanych stale preparatów, cena glutationu w zredukowanej formie wraz z substancjami wspierającymi jego przyswajanie (witamina B12, witamina C i E, kwas foliowy, mangan, selen i cynk) wydaje się racjonalną kwotą. Taki preparat ze zredukowaną formą glutationu oraz niezbędnymi mikroskładnikami do jego prawidłowego działania dostępny jest w sklepie Mito-Pharma.pl.

Glutation glutationowi nierówny

Glutation to naprawdę silny antyoksydant. O jego sile świadczą przytoczone wyżej argumenty. Jest tylko jedno „ale”, o czym zazwyczaj się nie mówi: glutation jest bardzo trudno przyswajalny przez nasz organizm, dlatego przyjęło się twierdzenie, że jedyne słuszne rozwiązanie to przyjmowanie go w formie wlewów lub domięśniowo. To rozwiązanie jest często praktykowane w przypadku sportowców i jest przepisywane jedynie po konsultacji lekarskiej. Istotnie – doustne podanie w formie tabletki nie sprawi, że glutation dobrze się wchłonie. Jednak już zastąpienie tabletki kapsułką (redukcja ilości substancji pomocniczych i wypełniających) oraz zastosowanie formy zredukowanej glutationu (GSH) wraz z substancjami, które pomagają w jego odzyskiwaniu, znacznie poprawia skuteczność jego działania.  Co więcej, pokrycie kapsułki naturalną powłoką z gumy gellan opóźnia rozpad preparatu z glutationem w żołądku, dzięki czemu jest w stanie dotrzeć aż do jelit. Dopiero uwalnianie glutationu w jelitach może być gwarancją prawidłowego wchłaniania substancji czynnej przez organizm.

 

*Artykuł sponsorowany