Na pewno kojarzysz aromatyzowane naturalnymi składnikami cukry. Na sklepowych półkach dostępny jest cukier cynamonowy lub waniliowy. Ostatnio coraz popularniejsze stają się cukry aromatyzowane kwiatami.

Peelingi solne – czym różnią się od cukrowych. Poznaj ich pełne zastosowanie + stwórz je sama!

Z czego robiony jest cukier różany?

Jest to różowy, czerwony lub fioletowy cukier, który połączony jest ze sproszkowanymi płatkami dzikiej róży. Dzika róża w przetwórstwie wykorzystywana jest od wielu, wielu lat – popularne są chociażby konfitury z róży. Jest ona bogata w witaminy, zwłaszcza A, C i E. Spożywanie jej wzmacnia naszą odporność. Dzika róża jest dobra nie tylko jako składnik spożywczy, lecz także kosmetyczny.

Domowy cukier różany

Cukier różany, chociaż jest dostępny w sklepach, nadal jest produktem drogim. Jest na to jednak sposób: cukier różany jest prosty do samodzielnego wytworzenia. Kwiaty, których użyjesz do wykonania cukru, powinny być w pełni rozkwitu. Najlepiej, gdybyś poszukała krzewów rosnących z dala od dróg i cywilizacji.

Przepis

1 szklanka płatków dzikiej róży,

200 g białego lub brązowego cukru.

Płatki delikatnie wypłucz w chłodnej wodzie i wysusz. Połącz z cukrem. Całość zmiksuj lub stłucz w moździerzu. Płatki muszą oddać cały swój aromat. Otrzymany produkt powinien być wilgotny, dlatego rozłóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysusz na słońcu. Możesz go również wsadzić do rozgrzanego piekarnika. Następnie, gdy pozbędziesz się całej wilgoci, ponownie zmiksuj lub stłucz w moździerzu, aby uzyskać jeszcze bardziej sypki produkt. Cukier przesyp do słoiczka.

Woda różana – jak przygotować ją w domu?

Cukier różany – wykorzystanie

Cukier różany możesz wykorzystywać w kuchni, chociażby do słodzenia herbat czy ciast, ale to nie jego jedyne zastosowanie. Świetnie sprawdzi się  jako półprodukt do wytwarzania kosmetyków, w typ peelingów. Róże są bogate w antyoksydanty, dzięki czemu peeling takim cukrem będzie genialnym zabiegiem o działaniu odmładzającym. Będzie działać też kojąco i nawilżająco. Aby przygotować taki peeling, połącz szklankę cukru różanego z połową szklanki oleju kokosowego. Dodatkowo możesz dodać łyżeczkę witaminy E, która wzbogaci produkt.