Droga do mocnych, zdrowych paznokci bywa kręta. Niedostateczny dobór witamin, zła dieta i brak odpowiedniej pielęgnacji to tylko niektóre z przyczyn ich łamliwości. Kruche i delikatnie nie są w stanie urosnąć do oczekiwanej długości. Powodem, który wpływa na ich wygląd i kondycję są również różnego rodzaju schorzenia. Do jednych z nich zaliczyć można paznokcie skorupkowe.

Paznokcie skorupkowe to potoczna nazwa hapalonychii (ang. eggshell nails), czyli choroby, która atakuje płytkę paznokci i powoduje ich zmiękczenie i odkształcenie. Są cienkie i pozbawione ważnych składników mineralnych i witamin – w tym żelaza i witaminy A oraz D.

4 niepokojące rzeczy, które dzieją się z Twoimi paznokciami. Te zmiany na paznokciach mogą świadczyć o chorobach

Do najczęstszych przyczyn powodujących ten rodzaj deformacji płytki paznokcia zalicza się: anemię, choroby żołądka i jelit, nadczynność tarczycy, długotrwałe niedobory żelaza lub siarki w organizmie, chorobę Hansena, chorobę Raynauda oraz reumatoidalne zapalenie stawów, anoreksję i bulimię.

Jak rozpoznać paznokcie skorupkowe

Torebka herbaty na złamany paznokieć? To naprawdę działa!

Jednym ze sposobów ustalenia, czy masz do czynienia z hapalonychią jest zbadanie ich odcienia. Jeśli przybierają „niebieskawy” kolor lub będą lekko odbarwione może to świadczyć o początkach schorzenia. Innym objawem jest rozdwajająca się płytka, która na dodatek jest cienka i miękka. A to jeszcze bardziej wzmaga łamliwość. Jeśli jednak nie masz pewności, zawsze najlepiej jest skonsultować się z lekarzem podologiem, który dokładnie zbada stan paznokci i podejmie odpowiednie leczenie.