Kawa to jeden z najbardziej charakterystycznych symboli Włoch. Mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego słyną także z wyjątkowo klimatycznych kawiarni, w których można dostać krzepiące espresso, delikatne cappuccino czy kawę ristretto. Czy wiesz, które napoje cieszą się największą popularnością?

Choć kawa pochodzi z Etiopii, a w Europie znalazła się za sprawą kupców arabskich, to Włosi uchodzą za mistrzów jej parzenia i specjalistów w rozpoznawaniu jej jakości. Nic dziwnego. Przechadzając się ulicami miast słonecznej Italii, mamy wrażenie, że liczba kawiarni odpowiada liczbie mieszkańców poszczególnych miejscowości. Dodatkowo można by pomyśleć, że Włosi piją kawę bez przerwy! Właśnie dlatego ci temperamentni Południowcy uchodzą za mistrzów parzenia czarnych ziaren. Jeśli wybierasz się na wycieczkę do Włoch albo chcesz się dowiedzieć, czym jest, np. kawa ristretto (ekspres na kapsułki i kawa ristretto – sprawdź, co mają ze sobą wspólnego https://www.nespresso.com/pl/pl/order/capsules/ristretto-kapsulki-kawa) i jak możesz przyrządzić ją w domu, koniecznie przeczytaj ten artykuł.

 

Rodzaje kawy uwielbiane przez Włochów

Ekspres do kawy (różnego rodzaju) to niemal obowiązkowy element wyposażenia każdego włoskiego domu. Włosi nie wyobrażają sobie dnia bez filiżanki aromatycznego i pobudzającego napoju. Na liście ich ulubionych kaw znajdują się espresso, cappuccino i latte. Lista napojów chętnie pitych przez mieszkańców słonecznego Południa jest jednak znacznie dłuższa. Sprawdź, jakie rodzaje kawy się na niej znajdują.

Espresso

Espresso (wł. espressivo = wyrazisty, wyraźny) jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych (obok Koloseum czy Ferrari) symboli Włoch. Ten rodzaj kawy to klasyka gatunku. Porcja oryginalnego napoju to zaledwie 25-30 ml, jednak sposób parzenia i stężenie kofeiny sprawiają, że espresso jest w stanie postawić na nogi nawet największego śpiocha. Istotą przygotowania napoju jest ekstremalnie krótki czas ekstrakcji, tj. przepuszczania wody przez zmieloną kawę w ekspresie, który wynosi 25 sekund i wysoka temperatura płynu (88-92 °C). Jeśli wybierasz się do Włoch, musisz koniecznie spróbować tego napoju. Pamiętaj jednak, by zamówić espresso, a nie ekspresso! Ten często popełniany błąd jest po prostu niewybaczalny wśród miłośników i znawców kawy.

Cappuccino

Kolejnym uwielbianym przez Włochów napojem na bazie kawy jest cappuccino. Klasyczna receptura zakłada użycie 100 ml mleka, które po spienieniu powinno uzyskać 125 ml objętości. W filiżance napoju musi znaleźć się także porcja espresso (ok. 25 ml). Specjaliści szacują, że pianka w idealnym cappuccino ma 1-2 cm grubości i jest w zupełności pozbawiona pęcherzyków powietrza, przez co ma kremową konsystencję.

Latte

Słowo latte oznacza mleko, dlatego, jak nietrudno się domyślić, kawa o tej nazwie zawiera solidną porcję mleka. Objętość standardowego napoju wynosi 200 ml. Na wierzchu kawy można dostrzec cienką warstwę spienionego mleka. Włosi sięgają po latte (wymiennie z cappuccino) najczęściej w porze śniadaniowej.

Macchiato

Macchiato po włosku oznacza splamiony, dlatego też ten rodzaj kawy charakteryzuje się niewielką ilością splamionego mleka dodanego do porcji espresso. Napój jest więc mocny, wyrazisty i potrafi postawić na nogi zarówno o poranku, jak i w środku trudnego dnia w pracy.

Latte macchiato

Jak nietrudno się domyślić, latte macchiato to kawa macchiato postawione na głowie, czyli przyrządzone według odwróconych proporcji. Jest to więc napój składający się z dużej ilości gorącego, spienionego mleka (latte macchiato to napój o minimalnej pojemności 200 ml) i porcji (lub więcej) aromatycznego espresso. Prawdziwe włoskie latte macchiato składa się z trzech warstw. Pierwszą z nich jest mleko na dnie szklanki. Kolejną stanowi mleko wymieszane z espresso, które można zauważyć pośrodku naczynia. Ostatnią warstwą jest natomiast pianka widoczna w górnej części szklanki. W niektórych kawiarniach kawę wzbogaca się także porcją bitej śmietany, ale nie jest to obowiązkowe.

Americano

Historia americano sięga II wojny światowej, w czasie której amerykańscy żołnierze przebywający we Włoszech prosili mistrzów parzenia kawy o dolewanie wody do espresso, by uzyskać napój podobny do tego, jaki znali z domu. Americano to zatem espresso zalane wodą. Jej ilość waha się od 25-30 ml. Można stwierdzić, że stosunek kawy do wody wynosi 1:1.

Mocha

Mocha jest odmianą latte. Sekretem tego pysznego napoju jest dodanie do espresso czekolady. Po uzupełnieniu kawy wkładką całość zalewa się gorącym mlekiem i dekoruje bitą śmietaną. Mocha może być więc traktowana jak krzepiący deser.

Ristretto

Słowo ristretto w języku włoskim oznacza ograniczony. Nie oznacza to jednak, że kawa o tej nazwie jest niewartościowa. Wręcz przeciwnie. Ristretto to tak naprawdę rodzaj espresso. Do jego przygotowania używa się jednak mniejszej ilości wody (najczęściej 15 ml), co sprawia, że napoju wystarcza dosłownie na jeden łyk. Taka porcja jest wyjątkowo aromatyczna i mocna, dlatego doskonale stawia na nogi.

Marochino

Espresso z dodatkiem kakao albo syropu czekoladowego zalane niewielką ilością spienionego mleka to marochino. Ojczyzną tej kawy jest włoska Aleksandria, której mieszkańcy charakteryzują się skórą w kolorze lekkiego brązu, jaki po włosku jest nazywany marochino. Właśnie temu kawa zawdzięcza swoją nazwę.

Lungo

Lungo (wł. długo) to rodzaj przedłużonego espresso. Sekretem przygotowania napoju jest dłuższe parzenie. Oznacza to, że kawę zaparza się dokładnie tak jak espresso, jednak po uzyskaniu 25-30 ml, nie przerywa się procesu, ale kontynuuje go do otrzymania ok. 50-60 ml napoju. Lugo bywa często mylone z americano. Warto zwrócić uwagę na to, że to dwa rodzaje kawy– różny proces parzenia sprawia bowiem, że napoje mają inne właściwości.

Freddo

Espresso na zimno jest nazywane przez Włochów freddo. Ciekawostką jest fakt, że przepisów na ten napój jest mnóstwo. Wszystko zależy od regionu i upodobań kawoszy. Najczęściej jednak używa się kostek lodu, które zalewa się gorącym espresso. Mistrzowie parzenia kawy polecają również dodawanie do napoju alkoholu (m.in. brandy i grappy).

Ekspres do kawy – sposób na najlepszy napój w domowym zaciszu

Wycieczka do Włoch to idealny sposób na skosztowanie idealnie zaparzonej kawy. Jeśli jednak nie możesz liczyć na łaskawość szefa i kolejny urlop w tym roku, w dodatku twój portfel mówi stanowcze NIE, nie martw się! Znacznie tańszym i łatwo dostępnym rozwiązaniem jest zakup ekspresu na kapsułki. To niedrogie urządzenia pozwoli ci cieszyć się ulubioną kawą zawsze wtedy, kiedy masz na to ochotę. Warto dodać, że nie musisz być znawcą tematu, by przygotować idealny napój. W mgnieniu oka zrobi to za ciebie ekspres na kapsułki. Kawa ristretto, cappuccino, mocha czy espresso nie będą dla ciebie najmniejszym problemem, jeśli w twoim domu pojawi się kawomat. Dowiedz się, gdzie kupić ekspres do kawy espresso i nie tylko (https://www.nespresso.com/pl/pl/machinelistblock).

Włosi to specjaliści w dziedzinie parzenia i picia kawy. Od wieków to oni są wzorem do naśladowania dla wszystkich Europejczyków. Wycieczka do Włoch to świetna okazja to poznania kultury picia tego napoju i wielu rytuałów temu towarzyszących. Warto jednak pamiętać, że w dobie szybko rozwijającej się techniki i technologii nie musimy posiadać tajemnej wiedzy i podróżować, by cieszyć się idealną kawą w domowym zaciszu. Przygotowanie doskonałego napoju nie wymaga już specjalnych rytuałów – wystarczy naciśniecie jednego guzika w ekspresie na kapsułki, by poczuć idealny aromat. Kawa jak z włoskiej kawiarni jest dziś bliżej, niż mogłoby się wydawać.