Oczywiście modnie jest paradować z kubkiem kawy w ręku przez miasto – to takie blogerskie. A jednak wszyscy prawdziwi smakosze nie dadzą się przekonać do picia kawy innego, niż z porcelanowego kubka lub filiżanki w domowym zaciszu, bez pośpiechu, lub w kawiarni. Jeśli marzy Ci się idealna porcja kofeiny, ekspertka z Toby’s Estate Coffe zdradziła w rozmowie z Harper’s Bazaar, jak łatwo przygotować ją samodzielnie.

Czytaj więcej:OZNAKI, ŻE JESTEŚ UZALEŻNIONA OD KAWY

Będziesz potrzebować zaparzacza, czyli tzw. francuskiej prasy, kawę (zmieloną lub w ziarnach) i opcjonalnie młynek do kawy. Jeśli lubisz kawę z mlekiem, przyda Ci się też spieniacz do mleka (ręczny, nie na baterie) i mleko 3,2 procent – nie chudsze.

W zależności od rozmiarów prasy kawy może być więcej lub mniej.

Czytaj więcej: LUBISZ KAWĘ? TERAZ MASZ WIĘCEJ POWODÓW, BY JĄ PIĆ

ZACZYNAMY:

Odmierz pięć łyżek kawy w ziarnach i zmiel.

Wsyp kawę do suchej prasy.

Powoli wlej ok. 100 g (ok. 100 ml) gorącej wody. Zadbaj o to, by każde ziarenko kawy było mokre, a woda rozlana równo.

Odczekaj 45 sekund. W tym czasie kawa odda cały swój aromat. Powoli wlej kolejne 400 g wody.

Delikatnie zamieszaj, odczekaj trzy minuty.

Powoli dociśnij prasę do dna. Nalej i ciesz się smakiem!

Jak zrobić IDEALNĄ kawę w domu?

Jak zrobić IDEALNĄ kawę w domu?