
Jak zrobić IDEALNĄ kawę w domu?
Oczywiście modnie jest paradować z kubkiem kawy w ręku przez miasto – to takie blogerskie. A jednak wszyscy prawdziwi smakosze nie dadzą się przekonać do picia kawy innego, niż z porcelanowego kubka lub filiżanki w domowym zaciszu, bez pośpiechu, lub w kawiarni. Jeśli marzy Ci się idealna porcja kofeiny, ekspertka z Toby’s Estate Coffe zdradziła w rozmowie z Harper’s Bazaar, jak łatwo przygotować ją samodzielnie.
Czytaj więcej:OZNAKI, ŻE JESTEŚ UZALEŻNIONA OD KAWY
Będziesz potrzebować zaparzacza, czyli tzw. francuskiej prasy, kawę (zmieloną lub w ziarnach) i opcjonalnie młynek do kawy. Jeśli lubisz kawę z mlekiem, przyda Ci się też spieniacz do mleka (ręczny, nie na baterie) i mleko 3,2 procent – nie chudsze.
W zależności od rozmiarów prasy kawy może być więcej lub mniej.
Czytaj więcej: LUBISZ KAWĘ? TERAZ MASZ WIĘCEJ POWODÓW, BY JĄ PIĆ
ZACZYNAMY:
Odmierz pięć łyżek kawy w ziarnach i zmiel.
Wsyp kawę do suchej prasy.
Powoli wlej ok. 100 g (ok. 100 ml) gorącej wody. Zadbaj o to, by każde ziarenko kawy było mokre, a woda rozlana równo.
Odczekaj 45 sekund. W tym czasie kawa odda cały swój aromat. Powoli wlej kolejne 400 g wody.
Delikatnie zamieszaj, odczekaj trzy minuty.
Powoli dociśnij prasę do dna. Nalej i ciesz się smakiem!


Czy kawa bez kofeiny jest zdrowsza?