Dieta bez glutenu, to dieta, którą pokochały m.in. Madonna, Katarzyna Niezgoda i Patrycja Kazadi.

Dietetycy zgodnie twierdzą, że problemy z utratą wagi u wielu osób zniknęły, gdy usunęły z diety produkty zawierające gluten.

Badania wykazują, że wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że ich organizm ma problemy z jego tolerancją.

Gluten to białko występujące w pszenicy, życie, owsie czy jęczmieniu. Nietolerancja glutenu jest formą alergii, którą trudno jest zdiagnozować. Jednym z jej objawów jest właśnie nadwaga odporna na kuracje oraz apatia, zmęczenie, anemia i przerwy w występowaniu miesiączki.

Jedyny skuteczny sposób leczenia tej choroby to odpowiednia dieta z wyłączeniem glutenu. Produktami naturalnie bezglutenowymi są m.in.: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, fasola, soczewica, orzechy, a także mięso, owoce i warzywa. Ponadto można spożywać ryby, masło, miód, galaretki, budynie, musztardy i jajka.

Jeżeli podejrzewasz u siebie nietolerancję glutenu, udaj się do lekarza rodzinnego i poproś o skierowanie do gastroenterologa. Być może odpowiednia diagnoza zakończy Twoje problemy z uporczywą nadwagą.

Dieta bez glutenu