Na pewno większość z nas chociaż raz źle wykonała makijaż, w efekcie uzyskując strukturę przypominającą ciasto. To może być wina źle użytego pudru!

Źle dobrany rodzaj pudru

Najogólniejszy podział dzieli pudry na trzy rodzaje: sypkie pudry utrwalające, pudry mineralne i pudry prasowane. Jeśli podzielimy je ze względu na kolor, wyróżniamy pudry transparentne oraz z pigmentem. Po te, które zawierają pigment, powinnyśmy sięgać tylko, kiedy chcemy wyrównać koloryt skóry. Tworzą one dodatkową warstwę kryjącą i mogą zmieniać kolor podkładu, dlatego trzeba je uważnie dobierać. Jeśli jednak mamy średnio lub mocno kryjący podkład, najbezpieczniej użyć pudru transparentnego. Pudrów mineralnych nie powinno używać się na podkład, ponieważ w ten sposób łatwo uzyskać efekt ciastkowania się podkładu.

Makijaż permanentny brwi – tego możesz nie wiedzieć!

Źle dobrany kolor pudru

Czy wiesz, że puder może znacząco zmienić kolor podkładu? Może go wybielić, jeśli jest zbyt jasny, lub przyciemnić. Najlepiej wybrać nieco jaśniejszy kolor, ponieważ puder również może się utleniać. Dzieje się tak, gdyż proszek styka się z olejem.

Szukasz wegańskich kosmetyków do pielęgnacji i makijażu? Wybrałyśmy najlepsze produkty w dobrej cenie

Źle aplikowany puder

Błąd możesz popełniać przy aplikacji pudru. Nawilżona gąbeczka jest dobra tylko wtedy, gdy chcesz uzyskać pełne krycie. Dobrym sposobem może okazać się nakładanie większej ilości pudru w strefach, które wymagają utrwalenia (boki nosa, ust, podbródek i czoło), a następnie delikatnie rozprowadzać produkt pędzlem po całej twarzy. Należy skupić się na miejscach, które są podatne na wyświecanie i unikać linii włosów. Jeśli puder nakładasz pędzlem, zwróć uwagę, czy odpowiednio go doczyszczasz po użyciu, bo mogą znajdować się na nim resztki innego produktu, które przyciemniają puder. Zbyt duża ilość produktu również może sprawić, że nawet najlepiej nałożony podkład stanie się ciężki i da efekt maski.