Makijaż klasyczny krok po kroku
Makijaż tzw. francuski to jeden z najbardziej klasycznych makijaży.
Kreska na oku, intensywne usta… Wydaje się prosty. Faktycznie, nietrudno go wykonać, ale należy pamiętać, że cera powinna być nieskazitelna, a kontury i kreski perfekcyjne.
Wizażystka Aneta Iwaniec przedstawia swoją wersję tego jednego z najbardziej popularnych make-upów:
Cienie pod oczami dokładnie maskujemy korektorem (Pupa).
Podkład (Revlon Colorstay) nakładamy na całą twarz przy pomocy pędzla.
Powiekę pokrywamy białym, rozświetlającym cieniem o ciepłej poświacie (Pupa).
Pędzelkiem dokładnie obrysowujemy kontur ust i wypełniamy jego wnętrze (pomadka Inglot, nr 44).
Na powiece rysujemy kreskę czarnym eyelinerem. Powinna być narysowana tuż przy linii rzęs i delikatnie rozszerzać się ku zewnętrznemu kącikowi oka.
Wewnętrzną część powieki wraz z jej załamaniem podkreślamy jasnym cieniem przy pomocy cienkiego pędzelka.
Janoszarym cieniem podkreślamy dolną powiekę.
Modelujemy kontury twarzy za pomocą bronzera – ważne, by nie przesadzić z jego ilością. Mamy jedynie podkreślić kości policzkowe, a nie zmienić koryt skóry (bonzer Pupa, Kiko).
Rzęsy tuszujemy wydłużającą mascarą (Lancome L’Extreme), następnie zagęszczamy je przyklejając kępki sztucznych rzęs.
Makijaż: Aneta www.mobil-tan.pl
Zdjęcia: Marcin Olech