Zawrotna kariera błonnika
Jeszcze do niedawna błonnik uważany był za mało istotny składnik diety, dziś odgrywa w niej bardzo ważną rolę.
Błonnik jest węglowodanem odpornym na działanie enzymów trawiennych w układzie pokarmowym człowieka. Oznacza to, że nie zostaje strawiony, lecz wędruje przez cały przewód pokarmowy wchłaniając wodę i usuwając szkodliwe produkty przemiany materii.
Jest bardzo pomocny w walce z otyłością, ponieważ pęcznieje, i wypełnia żołądek, dzięki czemu zmniejsza uczucie głodu. Nie dostarcza żadnych kalorii, wręcz zapobiega wchłanianiu tłuszczów i cukru z jelit.
Pomaga w zaparciach i biegunce, a dzięki temu, że wyłapuje i usuwa kwasy żółciowe z jelit, obniża poziom cholesterolu.
Inne ważne właściwości błonnika to:
– zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy
– utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi
– oczyszczenie organizmu z toksyn i metali ciężkich
– regulacja gospodarki hormonalnej
– poprawa pamięci i szybkości kojarzenia faktów
Wprowadzając błonnik do swojej diety pamiętaj:
– zbyt duża dawka może zmniejszyć skuteczność innych leków
– pij przynajmniej 2 litry wody dziennie, inaczej możesz doprowadzić do zaparć
– nagłe dostarczenie organizmowi dużej dawki błonnika może wywołać wzdęcia i bóle brzucha
Dietetycy zalecają, aby dziennie spożywać 20-22 g błonnika. Jego bogatym źródłem są: warzywa, owoce, ziarna zbóż, otręby, pieczywo z pełnego przemiału, kasze, ciemny ryż. Do kupienia jest również błonnik w postaci tabletek lub błonnik w proszku (rozpuszczalny w wodzie, o różnych smakach).