W ostatnich latach oczy (i żołądki) całego świata skupiały się na zielonej herbacie w proszku zwanej matchą. Media rozpływały się nad cudownymi właściwościami japońskiego wynalazku, a konsumenci potwierdzali jej skuteczność i chętnie zmieniali zwykłą kawę na matchę, dodając ją też do różnych potraw. Wygląda jednak na to, że słynny zielony proszek ma konkurenta, który ma równie dużo kofeiny i zdrowotnych właściwości. Mowa oczywiście o kurkumie.

ZOBACZ TEŻ: WIELOZADANIOWA MASECZKA Z KURKUMY. MA WIĘCEJ ZALET NIŻ SKŁADNIKÓW

Zanim machniesz ręką mówiąc, że to nowa moda, podpowiem, że złote mleko, czyli kurkuma latte to naprawdę świetna alternatywa dla kawy, jak i herbaty. Doskonale wpływa na cerę, pobudza mózg i doda Ci energii na rozpoczęcie dnia. Ale to nie wszystko – oto 8 powodów, dla których powinnaś spożywać maksymalnie 1,5 grama kurkumy dziennie w 2-3 dawkach. W tym również w kurkuma latte!

1. UZDROWI TWOJĄ CERĘ

Przeciwzapalne właściwości kurkumy pomagają zmniejszać zaczerwienienia skórne, eliminują infekcje oraz stany zapalne. Dużym wsparciem jest też fakt, że kurkuma jest składnikiem antybakteryjnym, który leczy trądzik i wypryski. Zaleca się ją osobom, które cierpią z powodu blizn po trądziku – szczególnie w przypadku maseczek DIY. Kurkuma doskonale sprawdza się również w procesie złuszczania skóry, co czyni ją idealnym składnikiem domowego peelingu. Tym samym działa też przeciwzmarszczkowo i utrzymuje nawilżenie w skórze.

2. WSPOMAGA PRACĘ MÓZGU

Kurkuma wytwarza związek znany jako kurkumina, która jest uważana za świetny środek leczniczy. Wiele osób twierdzi, że chroni mózg przed skutkami choroby Alzheimera, ponieważ wspomaga pracę mózgu. Ostatnie badanie opublikowane w American Journal of Geriatric Psychiatry potwierdzają te doniesienia.

3. POMAGA W ŁAGODZENIU BÓLI MIĘŚNIOWYCH

W związku z tym, że ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, kurkuma korzystnie wpływa na łagodzenie bólu stawów oraz mięśni. Bardzo dobrze działa też na opóźnione boleści ciała, szczególnie w przypadku osób cierpiących na artretyzm i trenujących ekstremalne sporty.

4. TO TWÓJ PRZYJACIEL W WALCE Z CUKRZYCĄ

Naukowcy odkryli, że kurkuma może też opóźniać wystąpienie cukrzycy typu 2, głównie poprzez obniżanie poziomu glukozy we krwi oraz regresji insulinooporności. Reguluje też poziom cukru we krwi, szczególnie w połączeniu z imbirem.

ZOBACZ TEŻ: 9 tanich produktów, dzięki którym wybielisz zęby i zapobiegniesz próchnicy

5. WSPOMAGA WALKĘ Z INFEKCJAMI

Jeśli często zdarza Ci się chorować, kurkuma to Twój nowy przyjaciel – doskonale radzi sobie w łagodzeniu bólów brzucha, problemami z jelitami oraz przeziębieniami (ciepłe mleko z łyżeczką kurkumy działa lepiej niż czosnek). Wszystko to dzięki działaniu antybakteryjnemu i przeciwpasożytniczemu.

6. ŁAGODZI OBJAWY DEPRESJI

Wielu ekspertów poleca kurkumę w diecie osób walczących z depresją. Mimo, że nie ma na ten temat szczegółowych badań, wielu lekarzy i specjalistów twierdzi, że efekty są widoczne już po kilku dniach od rozpoczęcia kuracji. Dodatkowym plusem jest to, że kurkuma nie zawiera niebezpiecznych skutków ubocznych. Warto więc spróbować!

7. OBNIŻA POZIOM CHOLESTEROLU

Badania wykazały, że kurkuma obniża poziom “złego” cholesterolu we krwi i podnosi poziom tego “dobrego”. Uważa się też, że spowalnia tworzenie tkanki tłuszczowej i wspiera organizm w utrzymaniu diety.

Czy te powody przekonały Cię do dodania kurkumy do codziennej diety?