W domu oraz w pracy słodkie wypieki sprawdzają się doskonale, a lubią je wszyscy – i dzieci, i dorośli. Jakie wyroby cieszą się dużą popularnością i jak wybrać te najlepsze?

Wyroby cukiernicze – jakość to podstawa!

O wyborze wyrobów cukierniczych decydują różne kryteria, niemniej tym, co przede wszystkim powinno charakteryzować wszystkie słodkie wypieki, jest jakość. Branża cukiernicza jest obecnie bardzo konkurencyjnym rynkiem, dlatego trzeba podjąć szereg działań mających na celu wzbudzić zainteresowanie klientów. Współcześni konsumenci przykładają coraz większą wagę do jakości, jaką odznaczają się babeczki czy strucle. Ważną rolę w omawianym kontekście odgrywa skład poszczególnych produktów. Nie bez znaczenia są również walory estetyczne słodkich wypieków – tym, co w pierwszej kolejności zachęca do zakupu tego typu słodkości, jest ich wygląd. Oczywiście sposób ich prezentacji w sklepie także jest niezmiernie istotny. Poza tym klienci cenią różnorodność oferty cukierniczej i możliwość wypróbowania czegoś nowego. Firmy działające w branży cukierniczej powinny zatem dbać o ten aspekt.

Moda na muffiny – z czego wynika?

Muffiny to aktualnie obok niezawodnych drożdżówek czy pączków najbardziej popularne słodkie wypieki. To rodzaj pieczywa chlebowego występującego zarówno w formie słodkiej, jak i wytrawnej. Jedno tego typu ciastko w kształcie wysokiej babeczki z różnymi dodatkami to porcja przeznaczona dla jednej osoby. Moda na muffinki przybyła do Europy ze Stanów Zjednoczonych, gdzie są one na tyle charakterystycznymi produktami, że praktycznie każdy stan posiada swoją własną wersję. Przykładowo Minnesota szczyci się muffinami jagodowymi, a w Massachusetts królują muffiny kukurydziane. Przy tej okazji warto przypomnieć, że muffinka nie jest tym samym, co cupcake, chociaż niejednokrotnie pojęcia te używane są zamiennie. Podstawową różnicą pomiędzy tymi wyrobami jest obecność kremu – muffiny nie zawierają kremowego dodatku, a ponadto w ich składzie jest mniej tłuszczów oraz cukrów. Nie jest to jednak równoznaczne z tym, że muffiny są bardziej dietetyczne – wszystko zależy od użytych składników.

Gofry – coś więcej, niż tylko setki kalorii

Dla wielu osób gofry są idealną przekąską. To pulchne lub chrupkie wafle, które są robione z uprzednio przygotowanego ciasta w gofrownicy nadającej im unikalny kształt. Przeważnie występują jako prostokąty, ale nie brakuje też gofrów i o innych kształtach. Przeważnie jada się je na słodko – z dżemem, frużeliną, bitą śmietaną, owocami, bakaliami, cukrem pudrem, lodami etc. Tradycyjnie do przygotowania gofrów używa się mąki pszennej, niemniej coraz popularniejsze są też wersje z mąki pełnoziarnistej czy komosy ryżowej. Podobnie jak w przypadku muffinów, tak i przy przygotowywaniu gofrów można wykazać się kreatywnością i pomysłowością – nie ma jednego uniwersalnego przepisu, w tym zakresie panuje pełna dowolność.

Pierniki i sękacze – produkty dla wymagających

Czasami każdy ma ochotę przekąsić coś innego niż muffinka czy drożdżówka – wtedy warto sięgnąć po piernik. W sprzedaży dostępny jest on w formie ciastek oraz ciast do krojenia, nie ma więc problemu ze znalezieniem swojej ulubionej wersji. Piernik wyróżnia oryginalnym, korzennym smakiem i aromatem oraz wyjątkowo długą trwałością. Zdecydowanie najtrwalsze są tzw. pierniki dojrzewające. Kojarzy się przeważnie z Bożym Narodzeniem, niemniej nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeść go częściej. Inną propozycją dla osób szukających czegoś wyjątkowego, jest sękacz. To wyrób cukierniczy powstający z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego, które piecze się nad otwartym ogniem na obracającym się rożnie w kształcie drewnianego wałka lub wydłużonego stożka. Jeśli chodzi o wygląd, wypiek ten przywodzi na myśl ścięty pień drzewa z sękami. Znany jest także pod takimi nazwami jak ciasto z rożna, dziad, bankuch oraz kołacz. Na temat pochodzenia sękacza krążą rozmaite – sprzeczne ze sobą – legendy. W Polsce najchętniej spożywany na Kaszubach oraz we wschodniej części kraju.

Gdzie kupić najlepsze wypieki na słodko?

Standardowymi miejscami zakupu słodkich wypieków są cukiernie, ale zaopatrzyć się w nie można również w Carrefourze oraz innych supermarketach. Sklepy te dysponują własnymi piekarniami, stąd pewność, że wyroby cukiernicze zawsze będą świeże. Jest to o tyle wygodne rozwiązanie, że przy okazji robienia spożywczych zakupów można od razu nabyć trochę słodkości. Wybór jest spory, więc każdy wybierze coś dla siebie.

Rynek słodkich wypieków rozwija się bardzo dynamicznie. Cukiernie i piekarnie na wiele sposobów zabiegają o klientów, a nic tak nie przykuwa ich uwagi, jak słodkie bułeczki, ciastka, ciasta itp. Kupując je, można zaoszczędzić sporo czasu i pieniędzy – zwłaszcza że jakościowo wcale nie muszą odbiegać od domowych wypieków. Warto zaopatrywać się w nie w sprawdzonych oraz w godnych zaufania miejscach, ponieważ daje to gwarancję wykonania ich z najlepszych gatunkowo składników.

 

Materiał partnera