
Róże w kostkach lodu
Przygotowujesz romantyczny wieczór? A może po prostu chcesz pięknie udekorować stół?
Ten pomysł jest idealny na letnie przyjęcia: róże w kostkach lodu.
Co więcej, są łatwe do zrobienia i… można je jeść! Tak jest, większość gatunków róż jest jadalna, jednak w wielu przypadkach ogrodnicy traktują je pestycydami. Dlatego do naszych potrzebne będą róże z domowego ogródka.
Te niejadalne można wykorzystać jedynie do chłodzenia wina czy szampana.
Co będzie potrzebne do zrobienia różanych kostek lodu?
12 główek róż (im mniejsze, tym lepsze)
12 kawałków sznurków
2 patyczki do szaszłyków
jak największy pojemnik do lodu
taśma klejąca (lub florystyczna)
1. Przycinamy róże zostawiając ok. 5 cm łodygi. Wkładamy do pojemników (jak na zdjęciu poniżej) i przywiązujemy je do patyczków.
2. Owijam je z dwóch stron taśmą, by przytrzymać patyczki w jednym miejscu.
3. Zalewamy wodą i wkładamy do zamrażarki na kilka godzin przed planowanym wyjęciem.
