Podstawą uzyskania pięknej, letniej opalenizny jest dostarczenie skórze sporej dawki słońca. Oczywiście podczas wylegiwania się na plaży, ważna jest skuteczna ochrona, a filtry SPF to podstawowy, letni kosmetyk. Ale jeśli nie jesteś miłośniczką słonecznych kąpieli, są również inne sposoby, które pomogą przyspieszyć i utrwalić złocisto-brązowy odcień skóry.

Kluczem do sukcesu jest odpowiednia dieta, bogata w owoce i warzywa, które dostarczą organizmowi sporej dawki witamin i minerałów, podkręcą metabolizm, dodadzą energii, ale również zapewnią piękny kolor skóry.

A oto produkty, które warto włączyć do diety, by przyspieszyć opalanie i utrwalić efekty.

Aby cieszyć się złocistym kolorem skóry warto już kilka tygodni przed planowanym urlopem włączyć do diety owoce i warzywa, które zawierają w sobie sporą dawkę beta-karotenu oraz witamin A, C oraz E.

DIETA DLA SKÓRY, CZYLI CO JEŚĆ, BY WYGLĄDAĆ ŚWIEŻO I PROMIENNIE PRZEZ CAŁY ROK

Witaminy A i E – chronią komórki skóry i przyspieszają ich regenerację, dlatego są niezbędne do utrzymania opalenizny na dłuższy czas. To też silne antyoksydanty, których zadaniem jest neutralizowanie wolnych rodników odpowiedzialnych za szybsze starzenie się skóry. Znajdziemy je głównie w marchewce, kiełkach pszenicy, migdałach, brukselce, a także jarmużu, batatach i szpinaku.

Witamina C – to również kluczowy składnik, który chroni przed powstawaniem przebarwień. Spore ilości można znaleźć w papryce. Występuje również w owocach cytrusowych, natce pietruszki i czarnych porzeczkach.

Przyspieszyć opalanie pomogą również produkty bogate w beta-karoten. Jedząc morele, marchewki szparagi i dynie zachowamy i wzmocnimy piękny odcień skóry na dłużej.

Pośród wszystkich warzyw, które wpływają na uzyskanie pięknej opalenizny, jest jedno, które zasługuje na szczególną uwagę – pomidor . Najlepiej włączyć go do diety w postaci soków i przecierów, ponieważ po obróbce termicznej uaktywnia się składnik o nazwie likopen (jest go znacznie więcej, niż w surowych pomidorach).

NAPÓJ BOGÓW, CZYLI WODA KOKOSOWA I JEJ CENNE WŁAŚCIWOŚCI

To naturalny barwnik, który jest silnym przeciwutleniaczem, a do tego pomaga w zachowaniu pięknej opalenizny, przepuszczając tylko te promienie słoneczne, które odpowiadają za zmianę koloru skóry. Znajdziesz go również w owocach, m.in. grejpfrucie, arbuzie i papai.