Składniki

3 filiżanki świeżych bądź mrożonych malin
2 filiżanki jogurtu naturalnego
1/3 filiżanki cukru (ilość można zmniejszyć w zależności od upodobań)
1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
1/2 filiżanki wiórek czekoladowych (czekolada powinna być wcześniej dobrze schłodzona), startych na tarce różnej grubości

Wykonanie

Maliny, jogurt, cukier i aromat miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy, którą następnie przekładamy do rondelka. Naczynie wkładamy do zamrażalnika i co parę godzin mieszamy, aż uzyskana masa będzie dość gęsta, ale nie sztywna. Wtedy należy ją posypać startą czekoladą i wymieszać. Całość można ponownie wymieszać w mikserze na małych obrotach, ale zmieszanie wszystkiego łyżką da efekt striacciatelli. Całość przekładamy do plastikowego pojemnika i ponownie wkładamy do zamrażalnika.

To stary i prosty przepis, który daje wiele możliwości. Można wykorzystać inne owoce, zrobić wersję bez czekolady lub posypaną kruszonymi herbatnikami czy polaną syropem owocowym.