Niektóre z nas muszą włożyć sporo wysiłku, by osiągnąć i utrzymać wymarzoną wagę. Zbilansowana dieta i ćwiczenia są na porządku dziennym. Ale zdarzają się też przypadki, kiedy bez przywiązywania większej wagi do kaloryczności dań i pory spożywanych posiłków, waga wcale nie idzie w górę. Jest też trzecia grupa kobiet, która, aby zadbać o sylwetkę, opiera się tylko na jednym czynniku – intuicji.

Anty-dieta to wsłuchanie się w potrzeby Twojego ciała i zrozumienie, które produkty działają korzystanie na nasz organizm, a które zwyczajnie należy wyeliminować z codziennego jadłospisu. I chociaż głównym celem nie jest tu utrata wagi, to z pewnością jest to jeden z bardzo pozytywnych efektów ubocznych.

Co kryje się za intuicyjnym jedzeniem

Co prawda nie jest to nic odkrywczego, ponieważ intuicyjne jedzenie było stosowane już bardzo dawno temu, to jednak w 2019 roku jest to jedna z alternatyw do wszechobecnych diet. W 1995 Elyse Resch i Evelyn Tribole wprowadzili po raz pierwszy sformułowanie Intuicyjne jedzenie w swojej książce pt. „Intuitively Lose Weight: Back to Natural Behaviour”.
Chodzi o to, by rozwijać zdrowe nawyki żywieniowe, eliminując produkty, które zwyczaje nam szkodzą i po których odczuwamy dyskomfort. Wsłuchanie się w potrzeby ciała to klucz do zrozumienia intuicyjnego jedzenia.

IDEALNIE DOPASOWANY STANIK – JAK GO DOBRAĆ?

Ponieważ nie ma jasno ustalonych zasad, trudno dokładnie powiedzieć, które produkty należy ograniczyć, a które włączyć do codziennej diety. Ważną kwestię odgrywa tu czas – każdy organizm jest inny, dlatego należy wsłuchać się w jego potrzeby. Diety, które nakazują zupełne zrezygnowanie z nabiału, czerwonego mięsa czy węglowodanów nie są dopasowane do indywidualnych potrzeb. Oto kilka wskazówek, które pomogą uzyskać dobre samopoczucie i redukcję wagi:

Jedz powoli
Spróbuj wygospodarować więcej czasu na posiłki. Nie spiesz się i zacznij obserwować jak na poszczególne dania reaguje Twój organizm.

Przygotuj dziennik żywieniowy
Pod koniec każdego dnia zapisuj wszystkie swoje posiłki oraz to jak się po nich czułaś. Czy brakowało Ci energii, czy czułaś znużenie, a może wręcz odwrotnie – nabrałaś chęci do działania i cały czas czułaś się lekko. Zapisuj każdy zauważony przez siebie szczegół, nawet to czy czułaś wyrzuty sumienia po zjedzeniu czegoś niezdrowego. Twoje odczucia również mają istotny wpływ. Dziennik żywieniowy pozwoli Ci lepiej przeanalizować każdy posiłek i składnik żywieniowy, dzięki czemu będziesz mogła wyciągnąć wnioski, co jest dobre dla Twojego organizmu, a co lepiej będzie zupełnie wyeliminować z codziennej diety.

Ucz się od swoich nawyków żywieniowych
Już po kilku dniach możesz wyciągnąć wnioski. Twoje ciało powinno odpowiedzieć na wszystkie pytania – czy makaron lepiej jest jeść w porze lunchu, czy na kolację. Czy warto wyeliminować pełnoziarniste pieczywo i nabiał. Poczujesz jak reaguje Twoje ciało na późno przyjmowane posiłki. Wystarczy świadomie zwracać na to uwagę, by w końcu dowiedzieć się co daje Ci dobre samopoczucie. To dieta, która jest zaprzeczeniem wszystkich dotychczasowych propozycji. Cały cykl – pory posiłków i produkty – ustala Twój organizm.

HISTORIE TYCH KOBIET TO SZCZERA PRAWDA. OTO KOSZTY, KTÓRE MUSI PONIEŚĆ DRUHNA

Intuicyjne jedzenie pozwala zbudować zdrowy związek z Twoim ciałem. Nie ma tu podziału na złe i dobre produkty. Nic nie jest zabronione, jeżeli pomaga Ci odzyskać równowagę, dobre samopoczucie i uczucie lekkości, a przy okazji utratę zbędnych kilogramów i utrzymanie sylwetki.