DIETA CAMBRIDGE

Nazywana jest dietą „ostatniej szansy”. Pomimo tego, że jest niskoenergetyczna (dostarcza ok. 500 kcal dziennie), zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze.
Dieta ma postać posiłków w proszku, które rozpuszczamy w ciepłej lub gorącej wodzie. Spożycie saszetki w porze posiłku zastępuje śniadanie, obiad i kolację. Dieta trwa do trzech tygodni i umożliwia utratę 6-8 kg.

Zasady

– Diety nie może stosować każdy, kto chce zrzucić zbędne kilogramy – istnieją liczne przeciwwskazania m.in.: cukrzyca, arytmia serca, niewydolność nerek, nietolerancja laktozy i inne
– Diety nie mogą stosować dzieci poniżej 14 roku życia, oraz kobiety w ciąży i karmiące matki
– W trakcie diety należy pić minimum 2 litry wody dziennie
– W trakcie diety nie należy stosować: cukru, mleka, herbat ziołowych, niskokalorycznych napojów gazowanych, herbat z cytryną
– Zabronione jest picie alkoholu
– Dieta trwa 21 dni, przedłużyć ją można jedynie pod okiem lekarza

Zalety

– Lekarze i dietetycy potwierdzają, że dieta jest bezpieczna i skuteczna
– Zawiera wszystkie podstawowe składniki odżywcze
– Nie trzeba przygotowywać posiłków

Wady

– Istniej duże ryzyko wystąpienia efektu jo-jo po zakończeniu kuracji
– W trakcie diety bardzo często występują kłopotliwe zaparcia
– Dieta jest kosztowna, a poza zapewnieniami producenta, nie mamy żadnej gwarancji, że będzie skuteczna
– Posiłki są niesmaczne i szybko się nudzą

DIETA KAPUŚCIANA

Dieta polega na wprowadzeniu do jadłospisu dużej ilości warzyw. Podstawowym daniem jest zupa warzywna, w której dominuje włoska kapusta. Zupę można jeść bez ograniczeń, zawsze wtedy, gdy odczuwamy głód. Jeśli chcemy utrzymać efekt utraty wagi, po zakończeniu diety należy ograniczyć dzienną dawkę spożywanych kalorii. Jeśli ściśle przestrzegamy zaleceń w trakcie tygodnia można zgubić ok. 4 kg.

Zasady

– Diety nie można stosować dłużej niż tydzień, ponieważ jest uboga w białko, wapń i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
– W trakcie diety należy pić dużo niegazowanej wody – co najmniej 8 szklanek dziennie
– Zabronione jest picie alkoholu i słodzonych napojów gazowanych, a także spożywanie czerwonego mięsa, tłuszczów zwierzęcych, słodyczy oraz cukru
– Produkty zbożowe, chude mleko i drób można wprowadzić w niewielkich ilościach dopiero w piątym dniu diety

Zalety

– Łatwa w stosowaniu dla zabieganych
– Reguluje pracę jelit i działa moczopędnie, co powoduje spadek wagi
– W trakcie stosowania diety nie odczuwa się głodu z powodu dużej ilości błonnika zawartego w zupie
– Bogata w witaminę C, pomaga uodpornić organizm na przeziębienia

Wady

– Nie dostarcza wszystkich potrzebnych składników odżywczych
– Jest monotonna, a po kilku dniach na widok zupy kapuścianej zaczyna robić się niedobrze
– Na początku powoduje osłabienie i spadek nastroju
– Po jej zakończeniu bardzo często pojawia się efekt jo-jo