Niemal z każdej strony jesteśmy zasypywani informacjami o rozmaitych dietach. Jedne pozwalają schudnąć w szybkim czasie, niestety zwykle kosztem zdrowia, inne zaś trwają dłużej, ale są bezpieczniejsze i zmniejszają ryzyko wystąpienia efektu jo-jo.
Prezentujemy kilka najpopularniejszych diet, ich wady oraz zalety. Sama zdecyduj, która dieta jest dla ciebie najlepsza, ale PAMIĘTAJ, każdą kurację odchudzającą powinnaś skonsultować z lekarzem.

DIETA KOPENHASKA
Jest bardzo rygorystyczna, pozwala schudnąć od 5 do 20 kilogramów w wciągu dwóch tygodni. Wzbudza wiele kontrowersji, ma zarówno swoich zwolenników jak i wrogów.

Zasady
– Należy bardzo ściśle przestrzegać ustalonego jadłospisu, nie wolno pozwolić sobie nawet na najmniejsze ustępstwo, bo dieta będzie nieskuteczna
– Posiłki należy spożywać o ustalonych godzinach
– W ciągu dnia należy wypić co najmniej 2 litry wody
– Nie wolno jej skracać, ani wydłużać
– Nie powinno jej się powtarzać wcześniej niż po dwóch latach

Dieta składa się z trzech posiłków dziennie, które skomponowane są tak, aby nasz organizm trawił je jak najdłużej. Między posiłkami nie wolno podjadać, zakazany jest alkohol, a nawet guma do żucia. Głównym celem diety, oprócz spalania tłuszczów, jest uregulowanie przemiany materii. Po jej zakończeniu należy stopniowo i bardzo powoli wprowadzać do posiłków węglowodany, inaczej grozi nam efekt jo-jo

Zalety
– Duża utrata wagi w krótkim czasie
– Proste i szybkie w przygotowaniu posiłki

Wady
– Bardzo rygorystyczna, wymaga ogromnej dyscypliny i wielu wyrzeczeń
– Nie dostarcza organizmowi koniecznych witamin i składników mineralnych
– Osłabia organizm
– Istnieje duże ryzyko wystąpienia efektu jo-jo po jej zakończeniu

DIETA MONTIGNACA
Polega na umiejętności prawidłowego komponowania posiłków. Opiera się na tzw. indeksie glikemicznym zawartym w potrawach.

Zasady
– Należy jeść przynajmniej 3 posiłki dziennie
– Śniadanie składa się z węglowodanów, obiad z białek i tłuszczy, a kolacja z białek i węglowodanów lub białek i tłuszczy
– Posiłki jemy co trzy godziny
– Napoje należy spożywać przed lub po posiłku nigdy w trakcie
– Nie wolno łączyć produktów o wysokim indeksie glikemicznym z tłuszczami w jednym posiłku
– Nie wolno pić mocnej kawy, herbaty, alkoholu i słodzonych napojów gazowanych
– Należy unikać słodyczy, ziemniaków, białego ryżu – można jeść makaron, ale tylko ugotowany al dente

Montignac w swojej diecie podzielił węglowodany na dobre i złe. Stworzył tabelę węglowodanową z wyszczególnionym indeksem glikemicznym. Najbardziej zalecane produkty to te, które mają indeks glikemiczny poniżej 60. Reszta powoduje wzrost glukozy we krwi i uniemożliwia szybkie spalanie.

Zalety
– Jest zróżnicowana i zdrowa, można ją stosować przez całe życie

Wady
– Na efekty trzeba poczekać nieraz kilka miesięcy