
Pokarmy, których musisz unikać, jeśli walczysz z trądzikiem
Dieta ma ogromny wpływ na wygląd naszej skóry. Pokarmy bogate w witaminy i minerały bezpośrednio przekładają się na nasze zdrowie, odporność organizmu, utrzymanie szczupłej sylwetki i poprawę kondycji skóry. Z kolei przetworzona żywność, słone przekąski i ostre przyprawy mogą działać niekorzystnie, nasilając pracę gruczołów łojowych. Co w efekcie oznacza produkcję nadmiernej ilości sebum. Pory skóry zostają zablokowane, a nagromadzone w nich zanieczyszczenia i łój prowadzą do pojawienia się stanów zapalnych i zaskórników. Jakie pokarmy powodują trądzik. Czego unikać, aby skóra była czysta i wolna od niedoskonałości?
Pokarmy, które powodują trądzik
Makaron, biały chleb, desery i napoje gazowane – to żywność o wysokim indeksie glikemicznym, która uwalnia cukier do krwioobiegu. A to może być przyczyną pojawiania się na skórze niedoskonałości i wyprysków. Osoby ze skłonnością do trądziku, które szukają zdrowszej alternatywy mogą zamienić te produkty na przykład na: słodkie ziemniaki, komosę ryżową oraz potrawy z dyni.
Kofeina, cukier i rafinowane węglowodany powodują skok kortyzolu w organizmie, czyli hormonu stresu. Jego wzrost może powodować zaognianie się trądziku i pojawienie się zmian skórnych, na przykład wyprysków.
Chociaż pizza jest jednym z najbardziej popularnych dań, ta mieszanka ciasta, węglowodanów i nabiału w rzeczywistości zajmuje również wysokie miejsce na liście zakazanych pokarmów, które powodują trądzik. Skok cukru może wywołać stan zapalny, ostatecznie pogarszając stan skóry i przyczyniając się do nawrotów trądziku.
Żywność typu fast food ma zwykle wyższą zawartość rafinowanych węglowodanów, co oznacza, że zawartość cukru jest w nich wyższa, zaś wartość odżywcza o wiele niższa. Rafinowane węglowodany powodują wzrost poziomu cukru we krwi i insuliny, co powoduje pojawienie się stanów zapalnych i zwiększoną produkcję sebum – a to może prowadzić do nawrotu trądziku.
Dieta trychologiczna – jaki ma wpływ na włosy?
Co jeść, aby pozbyć się trądziku?
Pełnowartościowa żywność, która nie jest przetwarzana, dostarcza organizmowi pełni witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które pomagają chronić skórę i promować zdrowy wygląd. Ponadto wiele nieprzetworzonych produktów spożywczych zawiera tłuszcze oraz błonnik, czyli składniki, które utrzymują skórę nawilżoną i czystą. Błonnik pomaga bowiem usuwać toksyny z organizmu.
Macerat z żywokostu: naturalny sposób na demakijaż
Co codziennej diety warto włączyć jajka. Są bogate w białko, zapewniają uczucie sytości i dostarczają witaminy D3, kwasów omega 3, witamin z grupy B, choliny i żelaza. Dobrym wyborem okażą się także pistacje zawierające sporą ilość błonnika. Ciemna czekolada jest pełna przeciwutleniaczy oraz zawiera znikomą dawkę cukru.