W Chinach znana jest od wielu lat, od niedawna, coraz częściej gości także na europejskich stołach. Od czarnej herbaty różni się tym, że jest poddawana krótszemu procesowi fermentacji, dlatego zawiera więcej enzymów i polifenoli. To właśnie dzięki nim posiada właściwości odchudzające. Polifenole przyspieszają spalanie tłuszczu, regulują wydzielanie żółci i ułatwiają trawienie, a także obniżają poziom cholesterolu.

Czerwona herbata nazywana jest „pogromcą tłuszczu”. Prowadzone badania dowiodły, że 88% pacjentów pijących regularnie czerwoną herbatę i odżywiających się normalnie, straciło w ciągu miesiąca od 3-10 kilogramów.

W czym jeszcze pomaga?

oczyszcza organizm
łagodzi skutki spożycia alkoholu
wspomaga pracę wątroby
poprawia nastrój
pobudza układ krwionośny

Parzenie

Prawidłowo zaparzona herbata powinna mieć na wierzchu pianę.
Małą łyżeczkę liści lub torebkę herbaty zalej wrzątkiem i pozostaw pod przykryciem 4-5 minut. Napar pij bez żadnych dodatków, bo mogą one zneutralizować jego właściwości lecznicze. Pij zaraz po przyrządzeniu.

Czerwona herbata jest sprzymierzeńcem mądrej diety. Pij co najmniej 3 filiżanki herbaty dziennie, pół godziny po każdym posiłku, wtedy szybciej zauważysz efekty.