Księżycowe mleko (moon milk) to napój, który łagodzi stres, pomaga w zasypianiu, wycisza i uspokaja. Jego popularność na Instagramie jest ogromna! A wszystko przez smak i niesamowity wygląd. Bazą do stworzenia napoju jest mleko (najlepiej roślinne), miód oraz mnóstwo przypraw. Wśród nich znajdziemy gałkę muszkatołową, cynamon, kurkumę, kardamon  i najważniejszy składnik – ashwagandha.

Księżycowe mleko ma wyraźny korzenny aromat. To właśnie dzięki przyprawom, które zapewniają niepowtarzalny smak, ale również wpływają na nasze samopoczucie. Mieszanka przypraw pomaga ukoić i wyciszyć umysł, łagodzi stres i pomaga na bezsenność. Moon milk wywodzi się z Ajurwedy – naturalnej starożytnej medycyny indyjskiej. Głównym składnikiem, który pomaga uzyskać harmonię jest ashwagandha – roślina adaptogenna, która pozytywnie wpływa na pracę organizmu. To sproszkowany indyjski żeń szeń, ziołowe lekarstwo, które pomaga na uspokojenie i dobry sen.

Aby moon milk zyskało charakterystyczny pastelowy kolor warto dodać do niego coś jeszcze – odrobinę herbaty matcha, spiruliny, suszonych płatków róż lub lawendy.

Dieta dla włosów czyli co jeść, by mieć mocne i lśniące pasma przez cały rok

Przepis na księżycowe mleko

Księżycowe mleko – składniki:

  • mleko (najlepiej roślinne) 250 ml
  • łyżka miodu
  • łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka ashwagandhy
  • odrobina kardamonu i gałki muszkatołowej

Podgrzej mleko, a następnie dodaj do niego wszystkie pozostałe składniki. Jeśli chcesz uzyskać piękny pastelowy kolor dodaj jeszcze odrobinę suszonych płatków róż, hibiskusa lub lawendy. Możesz także dodać odrobinę spiruliny lub herbaty matcha. Jeśli zależy Ci na pięknym wyglądzie moon milk na koniec spień mleko i wrzuć do napoju kilka suszonych, jadalnych kwiatów.