Pomimo faktu, że kakaowce jako pierwsi zaczęli uprawiać Majowie, przez wieki czekolada była przede wszystkim pitna. Dopiero Europejczycy wymyślili jej nowy format, zamykając głęboki, czekolady smak w tabliczce, po którą tak chętnie dziś sięgamy. Proces ten opanowała do perfekcji marka E.Wedel, która świętuje Dzień Czekolady.

E.Wedel od 1851 roku podziwiany jest za kunszt tworzenia najlepszej jakości czekolady. Marka dba o promocję czekolady oraz unikalnego procesu jej powstawania. Tak skomplikowanego, jak fascynującego – pełnego niuansów i ciekawostek. Aby pielęgnować historię i tradycję zapoczątkowaną przez rodzinę Wedlów, 4 września marka świętowała Dzień Czekolady, który w tym roku poświęcony był tabliczkom E.Wedel.

Proces powstawania oryginalnej wedlowskiej czekolady rozpoczyna się już w Ghanie. Tam, wyselekcjonowane ziarno kakaowca ulega procesom: fermentacji, suszenia na słońcu, i prażenia, by następnie zostać zapakowane i przetransportowane do fabryki E.Wedel. W wyniku precyzyjnego prowadzenia kolejnych etapów produkcji, m.in. konszowania czy temperowania, czekolada zyskuje głęboki, zrównoważony smak, równomiernie rozpływa się w ustach, błyszczy  i łamie się z charakterystycznym trzaskiem. Unikalny proces obrazuje infografika, która zdradza tajemnice przyjemności smaku, od lat dostarczanej konsumentom przez E.Wedel.