Bigos to jedna z najbardziej charakterystycznych polskich (czy też raczej polsko-litewsko-białoruskich) potraw, a na dodatek specjał, który nieustannie znajduje nowych zwolenników poza granicami naszego kraju. Wielu z nas z pewnością nie może sobie bez niego wyobrazić rodzinnych spotkań przy świątecznym stole. Czy jednak możemy w jakiś sposób podkreślić – i tak już bardzo intensywny – smak tej tradycyjnej potrawy z kapusty, mięsa, grzybów i różnych dodatków? A może nawet wzbogacić go o nowe akcenty aromatyczno-smakowe? Oczywiście, że tak! Wystarczy dodać dobre wino do bigosu. Ale które właściwie? Podpowiadamy!

Jakie wino do bigosu?

Po co wino do bigosu? Przede wszystkim dla uszlachetnienia jego smaku. Miłośnicy tej wspaniałej potrawy wiedzą, jak wiele może zmienić nawet niewielka porcja wysokiej jakości wina dodana do ich ulubionego przysmaku. Ten trik doskonale znają także mistrzowie kuchni – jakie wino do bigosu dolewają? Najczęściej wino czerwone, wytrawne bądź półwytrawne. Nie oznacza to jednak, że zaliczymy faux pas, wybierając do bigosu wino półsłodkie, a nawet słodkie. Wszystko zależy bowiem od naszych osobistych preferencji. Reguła jest prosta – w trakcie kuchennych eksperymentów wykorzystajmy trunek, którym z radością delektujemy się także przy innych okazjach!

Kiedy wino dodajemy do bigosu?

Według sprawdzonego przepisu wino do bigosu najlepiej dodać po kilkugodzinnym duszeniu mięs w marynacie i po połączeniu ich w garnku z kapustą, grzybami, wodą i śliwkami. Następnie do całości powinniśmy dodać przyprawy – m.in. pieprz, sól, ziele angielskie czy majeranek. Nasz bigos z winem i śliwkami powinniśmy gotować przez kilka dni po kilka godzin dziennie – w ten sposób po podaniu z pewnością zachwyci nas i naszych domowników. Pamiętajmy, że wino do bigosu możemy dodać… więcej niż jeden raz. Bigos jest bowiem daniem, które zazwyczaj wielokrotnie podgrzewamy. Jeśli za każdym razem nieco podlejemy danie sprawdzonym przez nas trunkiem, zadbamy o jego wyjątkowy, przyjemnie kwaśny smak i głęboki aromat.

Ile wina do bigosu dodać?

Ilość wina, którym chcesz uszlachetnić bigos, zależy oczywiście od ilości innych wykorzystanych przez nas składników. Zazwyczaj do tego celu wystarczy od 100 do 200 ml. Jeśli jednak przygotowujesz olbrzymi garnek bigosu – dla rodziny, znajomych i być może sąsiadów z dołu – możesz dodać nawet 500-700 ml wina.

Jakie wino do bigosu? Nasze propozycje

Eksperci na wino do bigosu wybierają najczęściej czerwone wino półwytrawne lub wytrawne. Do tej pierwszej grupy należy wino z południa Francji, np. Domaine Chemin Faisant z Tautavel w regionie Côtes du Roussillon Villages. Jego umiarkowanie intensywny bukiet opiera się na aromatach czerwonych i ciemnych owoców, co czyni wino idealnym dodatkiem do szeregu dań mięsnych.

Jeśli natomiast chodzi o czerwone wino wytrawne, świetnie sprawdzi się Takler Kékfrankos Prémium z Szekszárdu, średnio ciężkie wino z Węgier, umiarkowanie cierpkie i przyjemnie rozgrzewające. Dobrą propozycją będzie też francuskie La Caselle Bio z Cahors. To ostanie współgra doskonale nie tylko z potrawami mięsnymi, ale też z grzybami i suszonymi owocami. To wymarzone wino do bigosu ze śliwkami! Jego wytrawność będzie doskonale harmonizowała z delikatną słodyczą potrawy.

Podczas gdy jedni miłośnicy zachwalanej przez nas potrawy uważają, że białe wino do bigosu to profanacja, drudzy śmiało dolewają je do garnka. Jakie jasne wino możemy zatem polecić w tej sytuacji? „Interesujące połączenie z tym świątecznym specjałem tworzy Riesling – w Alzacji wino z tej odmiany winorośli spożywane jest bardzo chętnie z lokalną odmianą bigosu, czyli choucroute garnie” – zauważa sommelier platformy https://winnicalidla.pl/. „Nie popełnimy zatem błędu, stawiając na lokalnie wytwarzane wino wieloszczepowe Edelzwicker lub wina jednoszczepowe, np. z rieslinga albo z pinot gris” – dodaje.

Zastanawiając się, jakie wino do bigosu dodać, pamiętaj, że najważniejsze w tym wszystkim są Twoje upodobania. Warto zatem eksperymentować – zarówno z winem czerwonym, jak i białym. Zobacz, jakie wino na Winnicalidla.pl możesz zarezerwować i znajdź to, dzięki któremu przygotowane przez Ciebie danie oczaruje wszystkich smakoszy!

 

Artykuł sponsorowany