Utarło się przekonanie, że whisky jest domeną mężczyzn. Jednak dziś nikogo nie powinien dziwić fakt, że to właśnie kobiety zajmują wiele kluczowych stanowisk związanych z produkcją bursztynowego trunku, chociażby jako master blender. Jak radzi sobie kobieta w tej wciąż typowo męskiej branży na naszym polskim podwórku? Rozmawiamy z Anią Filipiak, Brand Ambasadorką marki Ballantine’s.

Kobieta w świecie whisky – wywiad z Anią Filipiak

 

anna filipiak

fot. Instagram @anna_staytrue

Jak to jest być ambasadorką trunku postrzeganego kiedyś jako ten zarezerwowany dla mężczyzn?

Jest to fascynujące zajęcie, szczególnie w dzisiejszych czasach, kiedy świat whisky otwiera się na nowych konsumentów. Do portfolio dużych marek dołączają coraz to nowe warianty, które przyciągają nowych odbiorców tego szlachetnego trunku.

Czy branża alkoholowa to męski świat?

Zupełnie nie! Ja w roli ambasadorki spotykam się jeszcze czasami ze zdziwieniem (śmiech), ale w większości z zainteresowaniem i dużym szacunkiem do mojej wiedzy i doświadczenia. Podczas degustacji whisky najważniejsza jest dyskusja oraz nowe spostrzeżenia na temat smaku, a im więcej perspektyw, tym ciekawiej.

Jak to się stało, że zainteresowałaś się tematem whisky?

Po studiach przeprowadziłam się do Szkocji, gdzie zaczęłam pracę w jednej z destylarni whisky. To właśnie dzięki temu doświadczeniu zapałałam miłością do „wody życia” . Zgłębiałam proces jej wytwarzania jak i sztukę degustacji.

Jak wiadomo, świat dzieli się na tych, którzy piją whisky z colą oraz tych, którzy uważają taką praktykę za niedopuszczalne połączenie. Jak to tak naprawdę powinno być?

Tak jak wcześniej wspomniałam – świat whisky otwiera się na coraz to nowych miłośników tego trunku, a im więcej fanów tym więcej sposobów picia, co jest wspaniałe. To fakt, że istnieje przekonanie, że whisky z colą to świętokradztwo. Ja uważam, że każdy powinien pić ją tak, jak mu najbardziej smakuje.

Jak wygląda profesjonalna degustacja whisky?

Zazwyczaj w trakcie degustacji pije się w temperaturze pokojowej oraz w specjalnych kieliszkach w kształcie tulipana. Degustacji często towarzyszy woda w dwóch funkcjach: jako sposób na oczyszczenie kubków smakowych między kolejnymi whisky, dodajemy ją też w niewielkiej ilości, aby rozcieńczyć whisky i uwolnić aromaty. Podczas degustacji opisujemy cztery cechy trunku: barwę, zapach, smak oraz finisz.

Jaki jest Twój ulubiony sposób picia whisky? Bez dodatków, z lodem, ogrzaną, a może w drinkach?

To bardzo zależy! Przede wszystkim od rodzaju whisky, którą piję oraz od tego, na co mam ochotę. Jedno z moich ulubionych połączeń to Ballantine’s Finest z sokiem jabłkowym – bardzo proste w wykonaniu, idealnie podkreśla delikatne nuty jabłek, które są wyczuwalne w samej  whisky.

Co oznacza „Aged 7 Years Bourbon Finish” w nazwie najnowszej whisky Ballantine’s?

To oznaczenie zawiera w sobie dwie informacje: pierwszą jest czas dojrzewania w dębowej beczce, w tym przypadku jest to siedem lat. Druga informacja – „Bourbon Finish” – opisuje proces finiszowania  w specjalnie wyselekcjonowanych przez Master Blendera beczkach po Bourbonie amerykańskim, który nadaje naszej whisky ostateczny kształt.

ballantine's

Czym wyróżnia się Ballantine’s 7 Year Old Bourbon Finish na tle innych whisky z portfolio Ballantine’s?

Pierwszym wyróżnikiem jest unikalny proces wykańczania w specjalnie wyselekcjonowanych przez naszego Master Blendera Sandy Hyslop’a beczkach po Bourbonie amerykańskim, dzięki czemu whisky ta zyskała słodycz charakterystyczną dla swojej amerykańskiej siostry. Dodatkowo wyczuwalne są w niej nuty soczystych czerwonych jabłek oraz słodkiego miodu. Nazywana jest bardziej intensywną wersją klasycznego Ballantine’sa, można w niej wyczuć nuty dymne, wanilii, karmelu oraz toffi.

Z czym najlepiej smakuje ta whisky?

Proponuję spróbować jej w trzech postaciach – tak będzie nam najłatwiej wybrać nasz ulubiony sposób jej picia: samą, na lodzie oraz w klasycznym drinku Old Fashioned. Old Fashioned to numer jeden w rankingu The World’s Best Selling Classic Cocktails 2020. Przepis na niego jest dość prosty i każdy może wykonać go w domu. Wystarczy do szklanki typu short (do whisky) wlać 40 ml Ballantine’s 7yo, następnie dodać ok 5 ml syropu cukrowego, kilka kropel Angostura Bitter, lód w kostkach. Całą zawartość wystarczy tylko zamieszać i dekorować skórką z pomarańczy, uprzednio wyciskając z niej olejki eteryczne.

Od czego według Ciebie powinna zacząć osoba, która chciałaby wejść w świat whisky?

Od próbowania! Świat whisky ma tyle do zaoferowania, że każdy z nas na pewno znajdzie coś dla siebie, potrzeba tylko czasu aby odnaleźć swoją ulubioną whisky oraz sposób jej picia. Nie bójmy się tego, że jest to mocny trunek, jeśli smak nam odpowiada to eksperymentujmy i na pewno znajdziemy nasz sposób. Proponuję zacząć od whisky lekkich, kwiatowych i owocowych. Doskonałym przykładem jest Ballantine’s Finest. Dla początkujących polecam również Ballantine’s Brasil, czyli whisky wzbogaconą w nuty limonki oraz Ballantine’s Passion. Trunki te świetnie komponują się w prostych koktajlach poprzez dodanie do nich jednego z ulubionych soft drinków lub soków.

 

Materiał partnera