Nie oszukujmy się – tyjemy, ponieważ zjadamy więcej, niż potrzebuje nasz organizm, aby prawidłowo funkcjonować. Coraz chętniej sięgamy po słodycze i fast foody, ograniczając do minimum wysiłek fizyczny. Badania dowodzą, że wśród osób z nadwagą, zaledwie 1,5% tyje z powodu choroby, uwarunkowań genetycznych czy zaburzeń w funkcjonowaniu gospodarki hormonalnej. Pozostali przybierają na wadze, ponieważ się objadają.

Mamy jednak dobrą wiadomość: nie wszystkie pokarmy tuczą jednakowo, niektóre mogą nawet pomóc ci w odchudzaniu! Spożywaj je z umiarem, a na pewno schudniesz.

Jabłka
Zawarte w nich pektyny oczyszczają jelita, niwelują trujące substancje i regulują układ trawienny pobudzając wydalanie. Anglicy zwykli mawiać: An apple a day keeps the doctor away – warto o tym pamiętać.

Ananas
Jest nie tylko smaczny, ale też niskokaloryczny. Zawiera bromelinę, która przyspiesza przyswajanie białka. Jedz świeże owoce, bo są zdrowsze i mniej kaloryczne niż te z puszki.

Brokuły
Są źródłem kwasu foliowego, żelaza, witaminy C oraz antyutleniaczy. Mają mało kalorii i są bardzo sycące. Zawierają dużo błonnika, witamin i minerałów.

Kapusta kiszona
Przywraca równowagę kwasowo-zasadową jelit dzięki zawartości bakterii kwasu mlekowego. Usuwa szkodliwe produkty przemiany materii i zawiera dużo witaminy C.

Grejpfrut
Stabilizuje poziom cukru we krwi i dłużej utrzymuje uczucie sytości. Pomaga usuwać tłuszcz z organizmu i zapobiega jego wnikaniu do tkanek.

Pierś kurczaka
W połączeniu z produktami bogatymi w witaminę C, będzie idealna na kolację. Mięso drobiowe jest bogatym źródłem protein, żelaza, cynku, fosforu i potasu.

Ryż
Zawiera dużo potasu, który wiąże nadmiar wody w komórkach tłuszczowych. Stanowi źródło żelaza i białka.

Makaron
Wbrew opiniom nie jest on tuczący. Kalorii dodają mu tłuste sosy, z którymi go spożywamy. Makaron poprawia nastrój, ponieważ podnosi poziom serotoniny w mózgu. Dzięki niemu łatwiej zniesiesz dietę.

Chili
Przyśpiesza spalanie tłuszczów i pobudza do pracy układ trawienny. Naukowcy twierdzą, że jego ostry smak uwalnia endorfiny, które wywołują uczucie przyjemności.

Cynamon
Zwiększa ukrwienie skóry i mięśni, przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu i pobudza krążenie. Posiada właściwości oczyszczające.

Owsianka bez cukru
Doskonała na śniadanie. Dodaje energii, obniża poziom cholesterolu, pomaga utrzymać stały poziom cukru we krwi. Jest źródłem węglowodanów złożonych i błonnika.

Popcorn
Stanowi alternatywę dla chipsów lub orzeszków i może być zdrową przekąską. Szybko zapewnia uczucie sytości, zawiera też dużo magnezu.