Moda i zmieniające się trendy obowiązują nie tylko branżę fashion. Aktualnie panuje prawdziwy szał na zdrowe odżywianie i bycie fit. Do najbardziej trendy diet z pewnością można zaliczyć tę bezglutenową, którą mocno promuje m.in. Anna Lewandowska. Czy zło nazywane właśnie glutenem faktycznie jest takie złe?

ZOBACZ: CZY PONIEDZIAŁEK TO ABY NA PEWNO NAJLEPSZY DZIEŃ NA ROZPOCZĘCIE DIETY?

Tak, gluten to coś, co rzeczywiście cieszy się bardzo złym PR’em. Regularnie pojawiają się na jego temat kolejne „rewelacja”, jedną z ostatnich jest to, że gluten miałby sklejać jelita i powoduje przez to problemy zdrowotne. Okazuje się, że nie ma to nic wspólnego z prawdą…

– W publikacjach medycznych nie spotkałam się z żadnym opisem przypadków zespołu złego wchłaniania (czyli problemów organizmu z wchłanianiem składników odżywczych z pożywienia), spowodowanych zaklejaniem ścianek jelita przez gluten – komentuje Anna Wojtasik z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, ekspert kampanii Chleb Dobry. – Gluten nadaje specyficzną kleistą i ciągliwą strukturę np. wyrabianemu ciastu, ale przecież nie spożywamy tego ciasta na surowo. Gotowanie czy pieczenie powoduje, że białka ulegają termicznej denaturacji, w wyniku czego stają się zwarte i pozbawione elastyczności oraz rozciągliwości – dodaje. Proces ten widać dobrze na przykładzie pieczywa, w którym zdenaturowane białka tworzą szkielet, nadając mu określony kształt. Zmiany te są nieodwracalne – dodała.

Jak tłumaczy Anna Wojtasik z IŻŻ u większości ludzi gluten przemieszcza się przez jelita bez powodowania choroby i nie powoduje żadnych problemów zdrowotnych. Do tej pory nie dowiedziano, że istnieją wskazania do całkowitego unikania glutenu przez osoby zdrowe. W badaniach naukowych nie stwierdzono także żadnych pozytywnych zmian po wprowadzeniu diety bezglutenowej u osób, które nie chorują na celiakię, alergię lub nadwrażliwość na gluten. Nie ma również dowodów na to, że dieta bezglutenowa jest odpowiednia dla zdrowego człowieka i pomocna w odchudzaniu, ponieważ gluten nie powoduje tycia.

ZOBACZ TEŻ: 7 RZECZY, KTÓRYCH NIGDY NIE ZJADŁBY DIETETYK

Wiedziałyście o tym?

Gluten skleja jelita? Cała prawda o całym źle nazywanym właśnie glutenem...