GIS opublikował nowe informacje o żywności i koronawirusie
Oficjalna informacja GIS dotycząca żywności
Coraz więcej osób miało wątpliwości dotyczące żywności i tego, czy może być ona źródłem lub pośrednim ogniwem zakażenia koronawirusem. Główny Inspektorat Sanitarny opublikował odpowiedź: przenoszenie wirusa SARS COV-2 przez żywność jest mało prawdopodobne. Jednakże nie zostało to całkowicie wykluczone, dlatego należy zachować szczególną ostrożność.
Zalecenia GIS
Według zaleceń Głównego Inspektoratu Sanitarnego należy przestrzegać zasad higieny oraz bezpieczeństwa produkcji, kupna, dostarczania i przygotowania żywności. Oznacza to, że zarówno firmy produkujące żywność, jak i kupujący ją mają obowiązek przestrzegać zaleceń. Zalecenia te obejmują: właściwą higienę rąk, higienę kasłania/kichania, zasady bezpieczeństwa żywności, ograniczenie bliskiego kontaktu pracowników z osobami z jakimikolwiek objawami chorobowymi. Pracownicy branży spożywczej muszą często myć ręce.
Obróbka termiczna
Aby koronawirus mógł się rozwijać, potrzebuje gospodarza, którym jest człowiek. Obróbka termiczna jest w stanie zniszczyć wirusa. Najbezpieczniejsza jest półgodzinna obróbka w 60°C. W takich warunkach zaleca się chociażby podgrzewać niepaczkowane pieczywo.
Koronawirus: kiedy nie musimy nosić maseczki ochronnej?
Zasady dotyczące zachowania w sklepie
Główny Inspektorat Sanitarny pouczył, że przede wszystkim wszyscy powinni pamiętać o tym, że są współodpowiedzialni za zdrowie swoje i innych osób. Dlatego należy pamiętać o unikaniu tłumów, utrzymywaniu odstępu w kolejkach oraz higienie. W sklepach należy używać rękawic foliowych oraz mieć zasłonięte usta i nos. Przebieranie i dotykanie produktów jest uznane za niehigieniczne.
Zasady dotyczące zachowania w domu
Główny Inspektorat Sanitarny przypomina, że należy zachowywać właściwą higienę mycia i przygotowania żywności. Jest to priorytet nie tylko w przypadku koronawirusa, ale przede wszystkim typowych zanieczyszczeń mikrobiologicznych prowadzących do zatruć pokarmowych. Należy myć ręce, narzędzia kuchenne, blaty robocze, deski. Zawsze pamiętać o separacji produktów surowych i produktów już przygotowanych do spożycia w celu uniknięcia zanieczyszczeń krzyżowych w kuchniach.
Żywność na wynos
Główny Inspektorat Sanitarny uspokaja, że zamówione na wynos jedzenie jest bezpieczne, ponieważ uległo obróbce termicznej. Nie należy spożywać go na ulicy, trzeba zrobić to w domu i najlepiej, gdy jest jeszcze ciepłe. Nie należy przechowywać resztek dań.