IKEA od wielu lat promuje zrównoważony tryb życia oraz zdrowe nawyki żywieniowe. W swoich licznych kampaniach niejednokrotnie nawiązywała do niemarnowania jedzenia czy przyjaznej planecie diety. Te idee widoczne są również w produktach marki, które ułatwiają życie na co dzień. Tym razem, IKEA po raz kolejny zachęca do lepszego życia w swoim nowym projekcie zrealizowanym we współpracy z Influencerami – e-booku kulinarnym!

Nie marnuj, nie wyrzucaj

Nic nie zastąpi domowych posiłków przygotowywanych ze świeżych i jakościowych składników. Przygotowywanie takich pełnowartościowych posiłków wymaga jednak codziennie dużej ilości czasu poświęconego na gotowanie, konkretnych możliwości oraz umiejętności. Przy obecnie pędzącym świecie i wielu obowiązkach staje się to naprawdę trudne. Ratunkiem dla wielu okazały się diety pudełkowe. Niestety, takie usługi generują dużo odpadów w postaci jednorazowego plastiku i pochłaniają znaczną część budżetu domowego.

Dieta SIRT, z której korzysta Adele wciąż zyskuje na popularności. Co ją wyróżnia? Mamy przykładowe menu!

Tym co może pomóc w przygotowywaniu posiłków samemu są zaplanowane i przemyślane zakupy w oparciu o ułożony wcześniej jadłospis. Takie działanie pozwoli nie tylko nie marnować żywności, ale także oszczędzi nawet do kilku godzin w tygodniu (w kuchni gotować będziemy rzadziej, przygotowując dania z wyprzedzeniem) oraz sprawi, że lepiej będziemy mogli gospodarować własnymi finansami. Tak właśnie powstał pomysł na nowy projekt IKEA – książkę kucharską dostępną w formie e-booka Dieta Pudełkowa IKEA 365+ do pobrania za darmo.

Dieta pudełkowa kojarzy mi się ze smutnymi pudełkami, z niekoniecznie świeżymi daniami nastawionymi jedynie na małą kaloryczność. Postanowiłam wziąć udział w akcji, aby pokazać, że sami sobie możemy stworzyć pudełka z pełnowartościowymi, świeżymi produktami, które przygotujemy w domu i mamy możliwość wziąć ze sobą. IKEA oferuje wiele opcji, które sprawią, że nasze dania nie wylądują w styropianie, czy jednorazowym plastiku, tylko w jakościowych, szklanych czy metalowych pudełkach – komentuje Marta Śliwicka, autorka bloga „burczymiwbrzuchu.pl”, jedna z autorek przepisów w e-booku.

Dieta Pudełkowa IKEA 365+

IKEA wierzy, że zdrowie zaczyna się w kuchni, a najlepsza dieta to ta, którą sporządzamy samodzielnie w domu – często w prosty i szybki sposób. Dlatego też dania zaproponowane w kulinarnym e-booku IKEA są proste w przygotowaniu oraz można je przyrządzić z łatwo dostępnych składników. E-book powstał we współpracy z trzema blogerkami, których pasją jest gotowanie: Martą Śliwicką, Anią Włodarczyk i Karoliną Smyk. Panie wypełniły go autorskimi przepisami na wspaniałe oraz nietuzinkowe potrawy, które, choć niewymagającego dużego nakładu pracy to zdrowe, pyszne i kolorowe.

Przygotowywanie jedzenia na wynos to moje codzienne zajęcie – robię drugie śniadania dla dzieci, lunche na wynos dla męża, a czasem też dla siebie. Staram się wychodzić poza moje kuchenne schematy i wymyślać nowe przepisy, a ta akcja była dla mnie pretekstem do kreatywnego spojrzenia na tę bliską mi tematykę – Ania Włodarczyk, autorka bloga „Strawberries from Poland”.

Każdy z nas w zaciszu swojej kuchni może codziennie wyczarować coś przepysznego i zdrowego, korzystając z uroków danej pory roku. Wiosna i lato w kuchni daje niesamowite możliwości oraz sposobność do odkrywania ciągle to nowych połączeń smakowych. Warto się tym dobrze bawić! Chciałam pokazać, że czasami wystarczy dobry studencki kwadrans by wyczarować coś pysznego do szklanego pojemnika, który możesz zabrać w dowolne miejsce ze sobą. Życzę używającym e-booka dużo kreatywności i apetycznych momentów! – Karolina Smyk, autorka bloga „Smyk w kuchni”.

Najlepsza dieta pudełkowa to ta przygotowana przez Ciebie

Dzięki produktom do kuchni zakupionym w IKEA, samodzielnie przygotujemy posiłki oraz bezpiecznie je przechowamy, tak aby zachowały świeżość i wartości odżywcze na dłużej, a nam zaoszczędziły czasu przeznaczonego na codzienne gotowanie. Odpowiednie przechowywanie żywności jest kluczowe – zapobiega szybkiemu psuciu się jedzenia, a co za tym idzie – jego wyrzucaniu. Pojemniki na żywność z serii IKEA 365+ dostępne są w wielu kształtach i rozmiarach, więc dopasują się do każdej szafki i lodówki. Ponadto takie pudełka możemy zabrać ze sobą do pracy, szkoły albo na wycieczkę w plener oraz dłuższą podróż – w takim przypadku przydać się może także torba chłodząca SOMMARFLÄDER. Izolowana torba utrzymuje niską temperaturę jedzenia (do środka można też dodać wkłady chłodzące, aby jeszcze bardziej obniżyć temperaturę). Wybierając pojemnik IKEA 365+ ze szkła lub stali nierdzewnej możemy wykorzystać je nie tylko do utrzymania żywności w świeżości, ale także do pieczenia oraz podgrzewania jedzenia w piekarniku. Jedzenie przygotowane w piekarniku będzie lekkostrawne i aromatyczne.

Kolejnym sposobem na zdrowsze i mniej kaloryczne potrawy jest wykorzystanie teflonowej patelni, która pozwala smażyć na minimalnej ilości tłuszczu oraz gotowanie na parze. Zwykłe gotowanie zmniejsza ilość witaminy C w warzywach o 70%, a gotując na parze tracimy jej zaledwie 40%. Do gotowania na parze nie potrzebne są specjalistyczne sprzęty – wystarczy garnek z wodą i durszlak, albo wkłady STABIL pozwalające na jednoczesne przygotowywanie różnych produktów w jednym garnku.

Mat.prasowy