Aby cieszyć się pięknym, promiennym wyglądem ważne jest działanie dwuetapowe. Dobór odpowiednich produktów kosmetycznych jest ważny, ale dopełnieniem pielęgnacji jest dieta. To, co jemy nie pozostaje bez znaczenia. Sprawdź, jakie produkty działają najlepiej i co warto włączyć do codziennego menu.

Kluczową kwestią jest detoksykacja, czyli usunięcie z organizmu metali ciężkich, substancji toksycznych i ubocznych produktów przemiany materii. W tym celu ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu – wypijanie około 2 litrów wody dziennie to podstawa. Oprócz tego warto również zadbać o to, by nasza dieta była bogata w błonnik. Produktami, w których znajduje się jego spora ilość są m.in. płatki owsiane i suszone owoce. Jeśli chcemy oczyścić organizm, warto również zrezygnować z niektórych składników, a w szczególności z alkoholu, kofeiny oraz mąki i czerwonego mięsa, a także produktów bogatych w cukier.

W celu poprawienia kondycji skóry, warto również wzbogacić dietę o przeciwutleniacze, inaczej zwane antyoksydantami, których zadaniem jest zwalczanie wolnych rodników uszkadzających komórki organizmu.

DIETA KETOGENICZNA – NA CZYM POLEGA NOWY TREND W ODŻYWIANIU?

Wolne rodniki to jeden z największych problemów, jeśli chodzi o utrzymanie młodego wyglądu, ponieważ niszczą one kolagen i elastynę – a to właśnie te dwa składniki są odpowiedzialne za jędrność i elastyczność skóry. Dlatego dieta powinna być bogata w przeciwutleniacze, a znajdziemy je m.in. w porzeczkach, aroniach, jagodach, cytrusach, a także brokułach, marchwi i dyni. Chodzi o te owoce i warzywa, które mają intensywne, nasycone kolory, ponieważ jest to oznaka występowania w nich dużej ilości przeciwutleniaczy.

Tłuszcze omega-3 to kolejny składnik, który warto włączyć do diety. Jest on odpowiedzialny za szybką regenerację i zapobiega odwodnieniu skóry, a oprócz tego wykazuje działanie przeciwzapalne, dzięki czemu pomaga łagodzić podrażnienia.

Aby zachować dobrą kondycję skóry, warto jeść ryby – to w nich znajdziemy największą ilość kwasów tłuszczowych. Łosoś, makrela i sardynki powinny znaleźć się na talerzu minimum kilka razy w tygodniu. Do tego możesz dodać także orzechy, awokado oraz żółtka jaj.

CHCESZ SCHUDNĄĆ? SKOŃCZ OBSESYJNIE LICZYĆ KALORIE!

Witamina E nie bez powodu jest nazywana witaminą młodości – zapobiega wysuszaniu naskórka, opóźnia procesy starzenia i również neutralizuje wolne rodniki. Gdzie jej szukać? W olejach roślinnych (słonecznikowym, rzepakowym, oliwie z oliwek) oraz orzechach, papryce i natce pietruszki.

Zmiana kilku nawyków żywieniowych i włączenie do diety większej ilości owoców i warzyw pomoże zachować promienny, młody wygląd na dłużej.