Dopiero co otworzono galerie handlowe, a już pojawiły się nieoficjalne informacje o planach na otwarcie restauracji. Początkowo miały one wziąć udział dopiero w trzecim etapie rozmrażania gospodarki, jednakże trwają ustalenia, które miałyby pozwolić na szybsze otwarcie punktów gastronomicznych.

Odmrażanie gospodarki trwa. Wielkie sieciówki rezygnują z punktów stacjonarnych w galeriach handlowych

Termin otwarcia restauracji

Jeśli ustalenia zakończą się sukcesem, być może będziemy mogli cieszyć się otwartymi restauracjami już 18 maja! Jednakże nie będą one funkcjonować tak, jak robiły to do tej pory. I nie każda restauracja będzie mogła zostać otwarta.

 Specjalne warunki

Głównym kryterium, które będzie musiał spełnić punkt gastronomiczny, jest posiadanie ogródka. Nie będzie możliwe przebywanie wewnątrz lokalu, dlatego wśród pracowników musieliby znaleźć się kelnerzy, którzy będą przyjmować zamówienia. Nie będzie możliwości, aby zamawiać jedzenie „przy okienku” lub barze. To całkowicie wyklucza bary samoobsługowe. Stoliki w ogrodzie będą musiały być od siebie oddalone o przepisowe dwa metry.

Inne zasady funkcjonowania restauracji

Klient będzie mógł przebywać w ogródku restauracji bez zakrywania ust i nosa. Rękawiczki nie będą obowiązkowe, więc można przypuszczać, że konieczna będzie dezynfekcja rąk. Poruszanie się po lokalu zostanie zakazane, a to oznacza,  że pozostanie nam jedynie siedzenie przy stoliku. Wyjątkiem jest udanie się do toalety.

Otwarte centra handlowe – sprawdź jak przygotować się na wizytę w galerii

Realizacja może być trudna

Niestety, ale realizacja tych założeń może być trudna. Większość lokali nie posiada ogródków lub są one na tyle małe, że spełniając wymóg dwumetrowego odstępu pozostanie mało stolików. A to oznacza ogromne straty. Na razie są to nieoficjalne informacje, dlatego jedyne, co pozostaje, to czekać na oficjalne ustalenia. Może okazać się, że na wybranie się do restauracji pozostanie nam poczekać jeszcze długie tygodnie.