
Cytrynowo-imbirowe pastylki na kaszel. Naturalna pomoc na problemy z gardłem
Domowe sposoby na wzmocnienie odporności i szybszy powrót do zdrowia zna każda z nas. Przepisy na syrop, napary i maści do tej pory są przenoszone z pokolenia na pokolenie. W pełni naturalne lekarstwa nie tylko pomagają łagodzić przykre skutki choroby, ale także są w pełni bezpieczne, bo ich bazą są same naturalne składniki.
Domowe pastylki na kaszel pomogą złagodzić podrażnione gardło i zadziałają przeciwwirusowo i antybakteryjnie. A w dodatku są bardzo proste w przygotowaniu.
Oto jak przygotować domowe pastylki na kaszel.
Lista składników:
- pół szklanki wody
- 1 łyżka miodu
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- pół łyżki zmielonego świeżego imbiru
- ¼ łyżeczki zmielonego goździku
- odrobina cukier puder lub skrobia kukurydziana
Na blacie wyłóż papier do pieczenia. Do rondelka przesyp wszystkie składniki (oprócz cukru pudru lub skrobi), wymieszaj i zagotuj. Podgrzej na małym gazie przez około 15-20 minut. Kiedy osiągnie gęstą konsystencję zdejmij z kuchenki i pozostaw kilka minut do ostygnięcia. Następnie wykładaj małymi partiami na papier do pieczenia i posyp cukrem pudrem lub skrobią (zapobiegnie sklejaniu się pastylek). Pozostaw w chłodnym miejscu do zastygnięcia. Następnie przesyp do szklanego pojemniczka.
Przygotowanie pastylek nie zajmie Ci dłużej niż pół godziny. To szybki sposób na walkę z objawami przeziębienia. Domowe pastylki nawilżą gardło, a dzięki zawartości imbiru i goździków pomogą zwalczyć zarazki, działają przeciwzapalnie i wzmacniają układ odpornościowy.