Dieta sirtfood stała się popularna za sprawą Adele. Metamorfoza artystki sprawiła, że wiele osób zainteresowało się tym, w jaki sposób udało jej się osiągnąć tak spektakularny efekt.

Tak wściekłej Adele nie widzieliście jeszcze nigdy. Przeklina fotografów i pokazuje środkowy palec

Wszystko za sprawą zbilansowanej diety, w której ważną rolę odgrywają sirtuiny. Wpływają one na szybką utratę wagi, ale nie tylko. Białka te nazywane są genem młodości, co oznacza, że oprócz zmniejszania masy tłuszczowej, działają również na wygląd – poprawiają samopoczucie i wyraźnie odmładzają.

Dieta sirtfood – dieta Adele

Dieta została opracowana przez dwóch angielskich naukowców z University of Surrey. Zakłada ona 3 fazy, podczas których następuje utrata zbędnych kilogramów, uregulowanie pracy metabolizmu, a także wzmocnienie układu odpornościowego. Dieta jest nastawiona na zbilansowane posiłki, bez nadmiernych wyrzeczeń i głodówek.

Spektakularna metamorfoza Adele. Piosenkarka nie przypomina dawnej siebie

Dieta nie powinna trwać dłużej niż dwa tygodnie. Przez pierwszych siedem dni zaleca się przyjmowanie jednego, większego posiłku oraz trzech zielonych koktajli. Ważne jest też, by kaloryczność nie przekraczała 1000 kcal dziennie. W następnym tygodniu następuje zwiększenie do 1500 kcal oraz zmiana proporcji – dwa koktajle i dwa posiłki stałe sirtfood.

Oprócz stosowania diety, ważne jest również uzupełnienie jej ćwiczeniami. Adele oprócz diety regularnie uczęszczała na siłownię oraz ćwiczyła pilates. Efekty są rewelacyjnie. Piosenkarce udało się zrzucić ponad 40 kg, a przy tym wygląda bardzo młodzieńczo i promiennie.

Zaleca są produkty bogate w przeciwutleniacze. Znajdziemy je przede wszystkim w zielonych warzywach – szpinak, jarmuż, seler naciowy, pietruszka, rukola, papryka. Podczas trwania diety ważnym punktem są koktajle przygotowywane z wymienionych składników.

Oprócz tego ważnymi elementami są także: jabłka, truskawki, daktyle, orzechy włoskie, papryka chilli, zielona herbata, oliwa, kasza gryczana – a także wino i gorzka czekolada. Okazuje się bowiem, że w tych produktach znajdują się spore ilości sirtuiny.