Dieta bezmięsna staje się coraz popularniejsza, jak podaje raport „Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2021” już 10% dorosłych Polaków zrezygnowało z jedzenia mięsa, a 6 procent z produktów odzwierzęcych. Jako powody, dla których zrezygnowali z mięsa i sera, wymieniają troskę o środowisko, sympatię do zwierząt, a także kwestie zdrowotne.

Niezależnie od tego co sądzimy na temat bezmięsnej diety powinniśmy mieć w zanadrzu kilka roślinnych przepisów! Dowiedz się jak przyrządzić roślinne dania, które pokochają nie tylko wegetarianie!

Wegetariańska lasagne

Wykwintne i pożywne danie inspirowane kuchnią włoską. Tradycyjna bolońska lasagne to bardzo stare danie, które ze względu na swój niesamowity smak zdobyło popularność na całym świecie. Ta roślinna wersja obfituje w świeże warzywa, które dostarczą Ci witamin. Smak podduszonej cebuli, połączonej z intensywnym aromatem sosu pomidorowego zawróci w głowie nie tylko wegetarianom. Płaty niezbędne do gotowania lasagne możesz przygotować samodzielnie lub sięgnąć po gotowce.

Więcej roślinnych inspiracji znajdziesz na: https://www.kaufland.pl/przepisy/wegetarianskie-weganskie.html

Klasyczny burger wegański

Każdy kocha burgery! Jednak niewielu ludzi wie jak przygotować je w zdrowej, roślinnej odsłonie. Istnieje naprawdę wiele wariantów roślinnych kotletów, możesz kupić takie w proszku, które wystarczy wymieszać z wodą i usmażyć. Jeśli wolisz gotować od podstaw masz naprawdę sporo możliwości przyrządzenia burgerów, zrobisz je nie tylko z warzyw, ale również z kaszy, soczewicy czy tempeh (sojowy odpowiednik mięsa, bardzo bogaty w białko). Różnorodność jest naprawdę ogromna, dużą dowolność mamy także w doborze dodatków czy sosu.

Zupy krem

Idealne na lato i nie tylko, przygotujesz je z niemal każdego warzywa. Są banalnie proste w wykonaniu, a niemal zawsze smakują jakby zostały przygotowane przez szefa kuchni. Warto wypróbować największe klasyki, które pokochał cały internet, są to na przykład: zupa krem z pomidora, z brokuła czy marchewki. Perfekcyjny początek każdego obiadu! Potrawę możesz dodatkowo udekorować liśćmi bazylii, grzankami czy śmietaną. To bardzo  efektowne danie, które zachwyca kolorem, aksamitną konsystencją i warzywnym smakiem.

Falafel

Ten, pochodzący z krajów arabskich, zamiennik mięsa zachwycił jaroszy na całym świecie. Jego smak jest niezwykle bogaty, tradycyjnie przygotowuje się go ze zmielonej i uprzednio namoczonej ciecierzycy z dodatkiem przypraw, takich jak czosnek, natka, kolendra i kumin. Można go podawać na przykład z hummusem, ale sprawdzi się także w tradycyjnej wersji, z pieczonymi ziemniakami i surówką.

 

Artykuł partnera