
Zdrowe i białe zęby a kawa: jak pić ciemny napar i uniknąć próchicy?
2 / 5
Kawa a zęby: jak ją pić i nie mieć przebarwień?
Chociaż nie wpływa pozytywnie na stan zębów, rezygnacja z kawy dla wielu osób wydaje się czymś zupełnie niemożliwym. Na szczęście istnieją inne sposoby na to, aby zachować biały i zdrowy uśmiech i nadal rozkoszować się jej smakiem.
Jak wyjaśnia dentysta Suhail Mohiuddin w krótkim filmiku opublikowanym na TikToku główną przyczyną rozwoju próchnicy jest popijanie kawy przez kilka godzin. Oznacza to, że od zaparzenia gorącej esencji do jej wypicia nie powinno minąć zbyt wiele czasu. Jest to związane z odczynem kawy. Mohiuddin wyjaśnia, że jeśli poziom pH w jamie ustnej jest niższy niż 5,5 (co oznacza, że jest bardziej kwaśny), picie kawy może zdemineralizować lub rozpuścić warstwę ochronną szkliwa na zębach. Dodatek cukru i smakowych syropów również nie sprzyja utrzymaniu zdrowia zębów. Dodatki te również mogą prowadzić do rozwinięcia się próchnicy – w szczególności, gdy korzystamy z nich regularnie.